STORBRITANNIEN. Nu kollar polisen i Storbritannien över intagningskraven till polisyrket. En av anledningarna uppges vara för att öka mångfalden bland landets poliser.

met-police-uk

I jakten på mångfald väljer nu polisväsendet i Storbritannien att ändra intagningskraven för nya rekryter. Bland annat kan rekryten tidigare ha använt narkotikaklassade droger eller snattat och ändå bli polis.

Lättnaden i rekryteringskraven gäller främst personer som blivit dömda för lättare brott och är öppna med vad de har gjort. Personer som försöker undanhålla sina brott eller som har begått sexualbrott, våldsbrott eller bedrägeri är fortfarande portade från polisyrket.

Polisen i London-distriktet är först i landet med den nya satsningen och har redan rekryterat dömda invandrare till kåren. Tidigare var det ett strikt krav att en person som ville bli polis inte skulle vara dömd för något brott, personen fick inte heller ha fått en varning eller böter för brott.

Kritikerna menar att polisens jakt på mångfald kan få konsekvenser och att polisen förlorar trovärdigheten i allmänhetens ögon. Man menar vidare att det är en onödig risk eftersom det inte är brist på laglydiga människor som vill bli poliser.

— Allmänheten måste ha största förtroende för att poliser är av högsta klass och integritet, jag är mycket bekymmrad över något som skulle kunna undergräva det, menar Steve White, ordförande för Polisförbundet i England och Wales.

Källa:
Convicted drug users and thieves will be allowed to join police: Rules relaxed in bid to lure minorities – and London is already recruiting criminals


  • Publicerad:
    2014-11-20 18:55