RUMÄNIEN. EU:s expansion österut går inte helt problemfritt. Rumänien, som tagit över EU-ordförandeskapet, har ingen tillit hos globalistunionen. Dessutom är Rumäniens regering öppet kritisk mot hur EU behandlar landet.

Rumäniens premiärminister Viorica Dăncilă (till vänster) med Europakommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd roterar bland globalistunionens medlemsländer och bytes var sjätte månad. I januari blev det Rumäniens tur, men både landets president och EU själva hyser stort tvivel på att Rumänien verkligen klarar uppgiften. En av de främsta orsakerna är det EU anser vara den väldigt höga graden av korruption i landet, men Rumäniens regering är också kritisk till hur landet ses som ett b-land av EU.

— Rumänien står under särskild uppsyn av EU. Rumänien behandlas som andra klassens land av vissa EU-representanter, säger Mihai Fifor från Rumäniens socialdemokratiska regeringsparti.

Rumänien fick sitt EU-medlemskap 2007, men är under särskild uppsyn med tanke på upprepade anklagelser om korruption. Antikorruptionsmyndighetens åklagare, som har lagfört många för korruption, har för stor makt enligt den socialdemokratiska regeringen. Den tidigare ledaren för antikorruptionsmyndigheten, Laura Codruta, hyllades av EU – men i slutändan fick hon själv sparken efter korruptionsanklagelser.

Att landet heller inte är med i Schengen-samarbetet är ytterligare ett irritationsmoment för regeringen, som bidrar till känslan av att vara andraklassens land.

Socialdemokraternas ledare, Liviu Dragnea, som själv har dömts för korruption, menar att ”tusentals rumäner” har blivit oriktigt fängslade av antikorruptionsmyndighetens åklagare och vill även klubba igenom lagar som ska ge amnesti åt tidigare korruptionsdömda politiker.

Presidenten står på EU:s sida
— Jag har mina tvivel kring huruvida regeringen i Bukarest är kapabel till att leda EU-ordförandeskapet på ett korrekt sätt under detta halvår, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i en intervju med Welt am Sonntag, bara dagar innan Rumänien tog över ordförandeskapet.

Junckers åsikt delar av Rumäniens president Klaus Iohannis, som premiärminister Viorica Dăncilă har kritiserat för att ha försökt att representera landet inför EU – ett uppdrag hon menar tillfaller regeringen. Liviu Dragnea har också uttalat att han vill åtala presidenten för förräderi på grund av hans uttalanden om Rumäniens kapacitet att inneha EU-ordförandeskapet.

Källa:
Politisk rabalder i Romania – EU i tvil om landets evne til å lede EU-formannskapet


  • Publicerad:
    2019-01-05 21:00