VITRYSSLAND. Den senaste tiden har ett flertal demonstrationer och kritiska tidningsartiklar vänt sig mot ”Vi går och äter”, en nybyggd restaurang med tillhörande nöjeskomplex utanför den vitryska huvudstaden Minsk. Restaurangområdet är beläget i Kurapatyskogen där NKVD massavrättade uppemot 250 000 människor under perioden 1937-1941 och har länge ansetts vara en gravplats dit människor dagligen går för att lägga ner blommor och minnas de mördade.

I Vitryssland förekommer få icke tillståndsgivna demonstrationer, men restaurangprotesterna utgör ett undantag då många är upprörda över valet att bygga det på en begravningsplats. Kritiska artiklar har också publicerats i flera större tidningar som nämner att ”internationella affärsmän” genom bygget orsakat ”förstörelsen av heliga platser och är ett öppet hån av hundratusentals offer på vitrysk mark”.

Bakom restaurangen står en grupp judiska affärsmän inklusive Arkadij Izrailevich, Leonid Zaides, Alina Suris och Leon Sagalchik, några av landets rikaste män. Alina Suris har dubbelt israeliskt-vitryskt medborgarskap.

Detta har inte undgått de protesterande som öppet kritiserar dubbelmoralen då judar förhindrat flera planerade byggnationer på platser runtom i Vitryssland som de anser vara judiska grav- eller minnesplatser. Därtill var de mördade i Kurapatyskogen mestadels européer medan många av mördarna inom NKVD var judar. De judiska affärsmännen har hittills avfärdat all kritik och menar att den är ”antisemitisk”.

Protesterna kommer förmodligen inte att leda till någon förändring, men de har åter fört upp judefrågan till ett allmänt diskussionsämne i den östeuropeiska staten. Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko har under sin tid vid makten haft ett nära samarbete med landets judiska befolkning. Lukasjenkos närmaste man var under många år juden Viktor Sheiman och guvernören i Minsk är juden Semyon Shapiro.

Den judiska nyhetsbyrån JTA skriver i en kommentar att:

Många av de cirka 20 000 judarna i Vitryssland säger att de föredrar denna auktoritarism, med sitt grepp om ultranationalister, rasister och småbrottslingar, till det relativa kaoset i Ukraina, som år 2017 hade fler antisemitiska incidenter än resten av den tidigare Sovjetunionen kombinerad.

Under Lukasjenko har judiska affärsmän som Izrailevich och Zaides – som hör till landets 100 rikaste människor – frodats. Mindre välbärgade medlemmar av nationens högkvalificerade judiska minoritet har också gynnats av Lukasjenkos regerings investering i högteknologi, bland andra politiska beslut.

De senare inkluderar juden Jurij Zisser, ägare av bland annat Vitrysslands största Internetleverantör samt landets största Internetportal, TUT.BY.


  • Publicerad:
    2019-05-22 21:55