IT. Hemliga uppgifter om riksdagens och bankers säkerhet finns publicerade på nätet efter dataläcka.

Grafik: Scitecheuropa.eu (Creative Commons).

Ritning över bland annat larmsystem kan ha hamnat i kriminellas händer sedan 38 000 filer på totalt 19 gigabyte med data som berör intern redovisning, kontoutdrag och offerter, efter att hemliga uppgifter har hamnat på internet.

Det läckta materialet innehåller också ritningar över känsliga anläggningar. Enligt SVT finns det detaljerade beskrivningar över var övervakningskameror, larm, valv och skyddade rum finns i datamaterialet.

Datafilerna har läckt ut från den privata Gunnebokoncernen, ett säkerhetsbolag som flera gånger anlitats av svenska banker och myndigheter, bland andra riksdagsförvaltningen och storbanken SEB.

— Det här är svårt att återhämta sig från, säger säkerhetsexperten Leif Nixon till Dagens Nyheter.

Redan i augusti meddelade Gunnebo att de hade drabbats av en ”organiserad it-attack” som anmälts till Säkerhetspolisen (Säpo). Man höll dock tyst om att den tunga säkerhetsklassade informationen läckt ut.

Personerna bakom attacken hade då redan kontaktat Gunnebo med en uppmaning om att upprätta en kontakt, vilket också skedde. I september laddades de upp de känsliga datafilerna på en offentlig server.

— De här elementen blir tyvärr mer och mer raffinerade. De skickar mail som ser ut som att de kommer från en anställd eller en chef med ett ”attachment” där det står ”kan ni titta på det här”. När man väl klickar börjar det hända saker, säger Stefan Syrén till SVT.

— Det är svårt att skydda sig mot den här typen av attacker. Man måste ta till krafttag från polis, myndigheter och regering. Vi har haft kontakt med Säpo som har lagt relativt lite tid på att försöka lösa det här.

Säpo har inte kommenterat händelsen.


  • Publicerad:
    2020-10-27 23:20