RYSSLAND. Ett nytt system utvecklat av ryska tekniker ska spåra olämpligt språkbruk på internet, något som nödvändiggjorts sedan Putin kriminaliserat grovt språk i offentliga medier.

Rysslands federala myndighet för kontroll av massmedia, Roskomnadzor, testar nu mjukvara i syfte att automatiskt spåra användandet av fult språk på nätet, såväl i artiklar som kommentarsfält.

Vadim Ampelonskij, talesman för Roskomnadzor, har sagt till tidningen Izvestia att systemet förväntas tas i bruk i slutet av detta år och att kostnaden beräknas uppgå till 25 miljoner rubel, det vill säga cirka 5 miljoner kronor. I framtiden ska systemet förutom text även kunna bearbeta ljud- och videofiler.

Konceptet kommer som ett svar på president Vladimir Putins kriminalisering av olämpligt språkbruk i massmedia vilket för tidningen ifråga kan ge upp till 200 000 rubel eller 40 000 kronor i böter samt antingen en varning eller återkallelse av regeringens tillstånd.

Systemet har föranlett kritik från många då de anser att yttrandefriheten sätts på spel, men 84 procent av ryssarna stödjer trots detta lagändringen.

Källa:
E-bots to enforce new Russian ban on obscenities


  • Publicerad:
    2014-05-07 21:30