EKONOMI. Svenska och andra europeiska företag drabbas nu när USA och EU utökar sina sanktioner mot Ryssland. Putin svarar med importförbud och flygförbud.

president-vladimir-putin-mocks-usa-sanctions
Rysslands president Vladimir Putin.

Tidigare idag publicerades en notis på Nordfront.se om att Sverige miljardsatsar i Afrika. Detta diskuterades på ett toppmöte i Washington DC. På mötet diskuterades även USA och EU:s sanktioner mot en rad ryska företag och personer som utökades i förra veckan.

Sveriges finansminister Anders Borg var på plats och menar att Sverige ställer sig bakom sanktionerna som kommer slå tillbaka på svenska och andra europeiska företag.

— Sverige ställer sig helt bakom sanktionerna, även om de är ett trubbigt vapen. De kommer att drabba både svenska och europeiska företag och finansiella system men det politiska är här helt överordnat. Den stora effekten för Sverige kommer indirekt, i och med att den ryska tillväxten sjunker.

Ryssland svararde idag på sanktionerna med att införa importförbud av jordbruksprodukter. Det är efter ett år av sanktioner mot ryska företag som denna motattack kommer. Det är EU-länderna, Norge och USA som kommer drabbas av importförbudet.

Enligt Russia Today ska Rysslands president Vladimir Putin ha bett regeringen att utarbeta en lista på de varor som ska ingå i importförbudet. Putin menar att det är viktigt att utforma importförbudet så att det gynnar ryska producenter och konsumenter.

Ryssland funderar även på att införa flygförbud över Sibirien som ett motangrep mot sanktionerna.

Källor:
”Tuffare sanktioner slår mot Sverige”
Nu kontrar Putin med egna sanktioner

Relaterad artikel:
EU och USA inför sanktioner mot Ryssland efter folkomröstning på Krimhalvön


  • Publicerad:
    2014-08-06 23:00