UTRIKES. Den före detta franska presidenten Nicolas Sarkozy har misslyckats med att undvika anklagelserna om korruption och otillbörlig påverkan och kan komma att ställas inför rätta inom ett par månder.

Nicolas Sarkozy.

Frankrikes före detta president, Nicolas Sarkozy, utreds för korruption och trots flera försök från hans advokater om att undvika anklagelserna kan han komma att ställas inför rätta inom bara ett par månader.

Under tisdagen ska den franska kasernrätten ha avvisat den sista överklagan från den tidigare presidenten. Samtidigt framhöll rätten att det fanns goda skäl att pröva såväl Sarkozy som hans advokat Thierry Herzog och domaren Gilbert Azibert.

I en del av utredningen mot den tidigare presidenten hävisar man till avlyssnade samtal mellan Sarkozy, Herzog och Azibert som ska ha avlyssnats av utredare som undersökte misstankar om korruption i samband med Sarkozys presidentkampanj 2007.

Under arbetet upptäckte utredarna även att Sarkozy och Herzog vid flera tillfällen använt sig av falska identiteter när de talades vid över telefon. Sarkozy ska ha kallat sig för Paul Bismuth.

Det är inte första gången som en tidigare fransk president hamnar i klammer med rättsväsendet. Sarkozys föregångare, Jacques Chirac, åtalades 2011 för förskingring och missbruk av offentliga medel i samband med att han var borgmästare i Paris.

Källor:
France’s Sarkozy to go on trial after final appeal fails
Former French president Nicolas Sarkozy to face trial for corruption


  • Publicerad:
    2019-06-19 22:10