Frankrikes nyvalde president, judiske Nicolas Sarkozy, gjorde sig känd som smått ”främlingsfientlig” sedan han förespråkat kraftiga åtgärder mot våldsverkarna som låg bakom främlingsupploppen i landet 2005. Två år senare, i sitt installationstal till presidentämbetet, talade han om krafttag mot ”intolerans, rasism och antisemitism” samt insatser för ökad främlingsimport.

Under raskravallerna hösten 2005 kallade Nicolas Sarkozy, som då var inrikesminister, orostiftarna för ”slödder” och uppmanade till krafttag, och gav därmed sken av att vilja trygga landet från maroderande främlingar. Men redan under sin tid som inrikesminister förespråkade Sarkozy åtgärder mot ”ökande fransk rasism och antisemitism” (samma rasism och antisemitism som fick fransmännen att välja en jude till president?).

Många som röstade på Sarkozy gjorde det under tron om att han skulle bringa trygghet, bland annat från händelser som upploppen för två år sedan. Folket trodde på hans falska ord, och nu sitter han som president.

I sitt installationstal till presidentämbetet gjorde Sarkozy klart för fransmännen att han inte värnar om deras intressen eller trygghet. Han talade om åtgärder mot ”rasism”, ”intolerans” och ”antisemitism”. Vidare talade han om en möjlig, EU-liknande, medelhavsunion med syfte att knyta Afrika närmre Europa och därmed underlätta vidare främlingsimport, en idé som prisats av Israels vicepresident Shimon Perez.

Häromdagen utnämnde Sarkozy även den judiske och pro-amerikanske Bernard Kouchner, som bland annat gillat Irakkriget, till utrikesminister trots att denne under valperioden ställt upp och arbetat för det rivaliserande socialistpartiet.


  • Publicerad:
    2007-05-19 00:00