USA. Trumps HD-kandidat Brett Kavanaugh har blivit förhörd efter att ha blivit anklagad för att ha antastat en kvinna sexuellt på 80-talet.

Brett Kavanaugh, en konservativ bricka i ett maktpolitiskt spel?

Efter att den liberale domaren Anthony Kennedy gick i pension från Högsta domstolen tidigare i år har Donald Trump valt att nominera konservative Brett Kavanaugh till den vakanta posten.

Kavanaugh har dock stött på problem. Efter att han nominerats har nämligen Christine Blasey Ford, en kvinna som han gick i skolan med på 80-talet, plötsligt kommit ut och anklagat honom för att ha antastat henne sexuellt på en skolfest 1982.

Under kvällens förhör nekade Kavanaugh till anklagelserna och sa att hans familj har blivit ”helt och permanent förstörd” på grund av anklagelserna.

—  Jag är ett offer för ett groteskt och uppenbart karaktärsmord, sa han i förhöret.

— Ni kanske kommer besegra mig i den slutgiltiga omröstningen, men ni kommer aldrig få mig att sluta. Aldrig, fortsatte han.

Hade Kavanaugh röstats in av senaten hade antalet konservativt lagda domare varit sex stycken jämfört med endast tre vänsterliberala. Många nationalistiska analytiker menar att anklagelserna mot Kavanaugh därför endast är ett sätt för vänsterliberala krafter att försöka hindra den Trump-styrda utvecklingen mot en mer konservativ riktning.

Den amerikanska Högsta domstolen har genom historien stått för flera viktiga rättstolkningar. Bland annat har HD bestämt att raslig segregation på skolor är olagligt samt att abort och homosexuella äktenskap ska tillåtas.

Källa:
Kavanaugh: Jag är offer för ett groteskt karaktärsmord


  • Publicerad:
    2018-09-27 22:50