INRIKES. En företagare som tidigare dömts för skattebrott har byggt ett sopberg på en industritomt i Trelleborg.

Ett gigantiskt sopberg har skapats på en industritomt i Trelleborg. Bakgrunden är att en skattebrottsdömd företagare fått tillstånd för sitt återvinningsbolag att bedriva verksamhet där.

Någon seriös verksamhet verkar det dock inte ha varit. Istället har företaget tagit emot avfall till ett billigt pris och sedan dumpat allt på tomten, där det ligger blandat i en hög. Totalt ska man ha dragit in miljonbelopp på den oseriösa verksamheten.

Bland soporna hittade SVT också bokföring för återvinningsbolaget och brev från kronofogden. Bolaget har nu gått i konkurs och verksamheten har flyttats över till ett nytt bolag, vars aktier ska ha sålts till en 25-åring i Värmland, som av SVT beskrivs som en målvakt.

Anledningen till att kommunen gav företaget tillstånd är enligt moderatpolitikern Per Jönsson att ansökan dedömdes vara rimlig och att man inte har som rutin att göra bakgrundskontroller, något man nu säger sig ha lärt sig en läxa av.

Sopberget kommer behöva tas bort, något som kan bli en dyr historia för en annan företagare, som hyrt ut industrilokalen där soporna dumpats. Att återställa marken är nämligen markägarens ansvar. Enligt SVT är lokalens ägare förtvivlad när de berättar om situationen.


  • Publicerad:
    2021-06-12 01:15