FRILUFTSHELG. Under föregående helg samlades medlemmar ur Näste 5 för en utbildning i vinteröverlevnad.

Avfärd och skidåkning
Tidigt på lördagsmorgonen 16 februari samlades deltagarna för att färdas gemensamt vidare till utgångspunkten för dagens aktiviteter. Väl framme på plats plockades all utrustning fram och alla förberedde sig inför avfärd. Ett kort välkomnande och information hölls om vad dagen hade att erbjuda.

Först ut på dagsordningen var skidåkning i några kilometer där man blev informerade att det skulle vänta frukost och kaffe på det första delmålet som, precis som de andra delmålen skulle nås genom att navigera endast med hjälp av en analog klocka, karta och med solen.

Det uppstod en del problem med utrustningen och en del, mer eller mindre, fenomenala vurpor under färden med skidor, så hela gruppen blev försenade till första delmålet och därmed uteblev frukosten och kaffet för deltagarna.

Skidåkandet fortsatte genom den tuffa terrängen och mer trubbel uppstod när en deltagares bindning hoppade ur sina skruvspår två gånger och nya hål fick göras med hjälp av mankraft och de verktyg som medhavts. Ingen mat och en hel del strul till trots så var det ändå god stämning i gruppen.

Snart ankom gänget till en sjö där de skulle ta sig några hundra meter över isen, som var ovanligt tunn så här års på grund av en längre period av töväder. Arrangörerna stakade ut och kollade istjockleken innan de hämtade resten av deltagarna, som sedemera tog sig över isen och till den ö där man skulle ta del av fler övningar och tillbringa natten.

Framme på ön
Deltagarna delades upp i två grupper vid ankomsten, en grupp skulle fixa ved och den andra gruppen skulle öppna en isvak. När väl dessa två uppgifter var utförda och elden startad så hölls det ett kortare intressant föredrag om köldskador och hypotermi, följt av diverse frågor och diskussioner.

Nu var det dags för isvaksbad och kamraterna vandrade ut på isen där en instruktion hölls om vad som kommer att ske när man går genom isen och hur viktigt det är att få kontroll på sin kropp, och vad man skall tänka på när man skall upp ur vaken.

En efter en hoppade man fullt påklädd ner i det iskalla vattnet, fick kontroll på andningen och besvarade fyra frågor för att sedan anhålla om att få komma upp ur isvaken. Därefter var det full fart till bastun för att snabbt värma upp sig igen.

När alla deltagarna hade utfört badet och bastun så var det äntligen dags för mat – något deltagarna länge väntat på vid det här laget. Mätta och belåtna efter maten och dåsiga med matkoma satt alla och stirrade stilla in i den flammande brasan under en bra stund.

Kvällsövning
Dock var kvällens övningar inte slut ännu. En uppgift återstod innan det var dags att krypa ned i sovsäckarna.

Arrangörerna hade satt ut stationer bestående av två pinnar och ett rep. Repet satt på ungefär 60 cm höjd ovanför marken. Deltagarna inklusive arrangörerna skulle göra upp en eld med hjälp av tändstål och bygga en brasa för att kunna bränna av repet.

Samtliga deltagare lyckades till slut, trots att det var svårt att hitta torr ved i den våta skogen. Därmed tog det lite olika lång tid för deltagarna och vissa var på gränsen att ge upp, men fick uppbackning av de andra kamraterna med tips och råd om hur man skulle gå tillväga och fick tills sist löst uppgiften. Därmed var kvällen avslutad och det var dags att krypa till sängs.

Sista dagen och färden tillbaka
Nästa dag var det återigen tidig uppstigning för manskapet. Lägret packades ihop och allt städades så det var rent och fint när man lämnade platsen.

Deltagarna hade nu en cirka 2,5 kilometers skidtur framför sig med stigning tillbaka till utgångspunkten. Denna dag var det bättre före då det hade varit minusgrader under natten och skaren var hårdare och bar bättre. Det var muntra toner i stort sett hela vägen tillbaka.

Summa summarum så var denna vildmarksvistelse mycket lyckad och uppskattad bland deltagarna. Trots att de blev bedragna på frukosten, gick hungriga under hela lördagen och att utrustningen strulade.

Vill du också följa med på naturvistelser som denna? Då är det bara att ansöka till Motståndsrörelsen redan idag!


  • Publicerad:
    2019-02-22 20:40