LULEÅ. Det är normalt bara myggen och naturälskande turister som väller in över Norrbotten den här tiden på året. I år får de dock sällskap av tusentals asylsökande som flygs in från Italien och Grekland i specialchartrade plan.

I enlighet med en internationell överenskommelse mellan EU-länder kommer Sverige inom kort att tvingas ta emot cirka 3 000 asylsökande som befunnit sig i ”flyktingläger” i nästan två år. De första 250 personerna har nu anlänt till Luleå och de kommer alltså att få sällskap av många fler. Var tredje vecka fram till oktober är det tänkt att ett nytt plan ska landa.

Migrationsverket berättar att nästan alla kommer att få uppehållstillstånd. En process som normalt tar två till tre år kommer att snabbas på med motiveringen att man har bra koll på vilka dessa personer är.

21-årige Muhammed Ashor är en av dessa. Han påstår sig ha vägrat gå med i den syriska armén, vilket han menar skulle ha lett mot en säker död. I Syrien arbetade han som frisör och han hoppas nu på en ny framtid i Sverige med utbildning och en fortsatt karriär inom samma yrke.

Det är ännu oklart hur många som ska stanna just i Norrbotten men beslut om detta väntas komma inom kort.

Uppdatering:

Kostnaden för dessa 3 000 nyanlända kommer att hamna någonstans  på mellan  7,5 – 12 miljarder, enligt ekonomen Jan Tullberg. Pengar som exempelvis hade kunnat användas till att höja landets cirka 225 000 fattigpensionärers inkomst med runt 1 700 kronor i månaden.

Källa:
Här anländer flyktingarna till Luleå
FÖRSTA PLANET LANDADE I LULEÅ UNDER MEDIETYSTNAD


  • Publicerad:
    2017-06-15 13:15