Dagens datum 28 februari: Denna dag 1819 föddes den världsberömda träsniderskan Sophia Isberg. Hennes verk var i en klass för sig och hyllades på de stora världsutställningarna i Europa.

sophia-isberg

Sophia Isberg var en enkel och introvert kvinna som ”föredrog att stanna i den torftiga hydda hon föddes” framför att åka och träffa kungen eller börja på konstakademin (med ordnad försörjning och uppehälle). Istället lät hon sina detaljerade träsniderier tala för sig. Hennes verk förbluffade Europa och ställdes ut på de stora utställningarna i London 1862, Paris 1865 och Wien 1875.

Självporträtt av Sophia Isberg.

Självporträtt av Sophia Isberg.

Sophia Isberg föddes den 28 februari 1819 i Säby socken, Tranås. Hennes far var finsnickare och hennes bror svarvare och de understödde båda hennes arbete med sina yrkeskunskaper. Det var hennes far som först lärde upp henne i sniderikonsten. Redan i 11-årsåldern började hon tillverka träleksaker.

1840 flyttade hon till Motala där hon förblev i resten av sitt liv. Hon var nu, 21 år gammal, skicklig och erfaren nog att försörja sig som träsniderska. Hon tillverkade i början mestadels vardagliga saker som gick lätta att sälja. Hon gjorde bland annat snus- och tobaksdosor, piphuvuden, askar, bestick och klockställ.

Hon använde sig oftast av masurbjörk, ibland lönn, och fick kunskap av både fadern och brodern om materialet. Virket avverkades med en speciell avverkningsteknik för att undvika sprickbildning i träet.

Hennes genombrott kom 1847 då ett av hennes detaljerade piphuvuden ställdes ut i Stockholm. Konstakademin fick upp ögonen för Sophia Isberg och professor K G Qvarnström anordnade en insamling för att hon skulle kunna vidareutbilda sig på akademin. Men trots att både försörjning och uppehälle ordnats av konstakademin, tackade Sophia Isberg nej med hänvisning till att allt hon behövde fanns i Motala.

Isberg

Pipa.

Sophia Isberg var mycket tillbakadragen och misstänksam mot andra personer, även om hon visade upp en annan sida gentemot de få vänner hon kände och hade förtroende för. Hon utförde sitt arbete mycket noggrant och fokuserat och ville inte bli störd. Därför fick hennes bror, som hon bodde med, ibland hålla vakt vid dörren.

Efter att hon tackat nej konstakademin blev hon ett känt namn och snart ställdes hennes verk ut på världsutställningar i Europa. Vid denna tid lär även kung Karl XV varit på besök i Motala och velat träffa henne. Sophia svarade det kungliga budet att om kungen ville träffa henne så får han komma till hennes hus. Inget möte blev av.

Isberg var mycket historieintresserad och hämtade i sitt arbete motiv från antiken, det förkristna Norden eller från personligheter som Napoleon och Gustav II Adolf. Hennes sniderier var även mycket detaljerade och på en urna fanns inte mindre än 223 utskurna figurer. Hennes bror tillverkade och slipade de 50-tal olika knivar hon använde sig av.

sophia-isberg2

Urna med 223 figurer, varav 15 hästar.

Sophia Isberg avled 1875. Hon fick ingen make eller barn utan var helt och hållet gift med sitt arbete. Den tillbakadragna träsniderskan, som skydde all offentlighet, var vid sin död en världsberömd konstnär som många kände till, men få hade sett i verkligheten.

Pipa.

Pipa.

Snusdosa.

Snusdosa.

Urna med motiv av Napoleons triumfvagn. Urnan tillhörde kung Karl XV.

Urna med motiv av Napoleons triumfvagn.

Pipa med jägarmotiv.

Pipa med jägarmotiv.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-28.


  • Publicerad:
    2019-02-28 00:04