MADRID. Stadsfullmäktigeledamoten Guillermo Zapata har nu tvingats avgå från sin post som kulturchef i staden. Detta efter att han skämtat om judar.

Guillermo Zapata ville testa var gränserna gick för humor.

Guillermo Zapata ville testa var gränserna gick för humor.

Vänsterpolitikern Manuela Carmena har haft fullt upp under sina fyra första dagar som Madrids nya borgmästare. Hennes första uppdrag har varit att sparka sin nyutnämnde kulturchef och partikollega Guillermo Zapata som kommunal kulturchef. Detta har skett efter en judisk hetskampanj där bland annat presidenten för det judiska samfundet i Madrid, David Hatchwell, i en kommuniké krävt Zapatas avgång.

Anledningen är att Zapata har skämtat om judar för fyra år sedan. Zapata, som enligt egen utsago alltid tyckt om ”svart och rå humor” twittrade 2011 om hur man skulle kunna få plats med en mängd judar i den spanska klassiska bilen SEAT 600. ”Hur får du in fem miljoner judar i en 600? Genom askkoppen”, skrev Zapata då på Twitter.

Enligt Zapata, som tidigare var TV-författare, föranleddes skämtet av en debatt om gränsdragningar för humor.

Nu har Zapata också bett om ursäkt för att ha förnärmat det utvalda folket för fyra år sedan.

Jag tycker Förintelsen var sorglig och fruktansvärd. Jag är absolut inte antisemit, tvärtom, jag har alltid varit intresserad av judisk kultur och alltid varit emot kriminaliseringen av judarna.

Källor:
Madrid City Official Resigns over Holocaust ’Joke’
Madrid councilor resigns over Twitter Holocaust joke


  • Publicerad:
    2015-06-16 10:40