GÖTEBORG En 35-årig man åtalas vid Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp efter att ha sprungit runt barbröstad i Mölndals centrum med ett hakkors målat på bröstet samtidigt som han skrek ”Sieg heil!” och ”jävla negrer”. Rättegången skulle egentligen hållas i veckan men fick skjutas upp på grund av ”bristande delgivning”.

I onsdags skulle förhandling hållas vid Göteborgs tingsrätt där en man i 35-årsåldern står åtalad för hets mot folkgrupp efter en blöt kväll i Mölndals centrum. Enligt åtalet ska den åtalade ha begått åsiktsbrottet genom att ”gå runt och skrika ’Sieg Heil’, ’jävla negrer’ samt haft ett målat hakkors på sitt bara bröst” i centrala Mölndal. Enligt åklagaren var agerandet ”nedsättande med syftning på nationellt ursprung, etniskt ursprung och hudfärg”.

Den åtalade var märkbart berusad när han greps och hade skrivit ”MDMA” med klotterpenna på sina skor, vilket är det aktiva ämnet i partydrogen ”ecstasy”. Enligt en person som bevittnade incidenten ska svastikan på mannen ha varit ”målat från halsen och ned på halva bröstet i röd färg” och väl synligt för alla i närheten.

När den misstänkte till slut kunde gripas av polisen ska han fortsatt att skrika sina förbjudna slagord hela vägen till polisbilen.

Motsägelsefulla uttalanden i polisförhör

I förhör har mannen svårt att redogöra för vad som hänt, trots att han har fått nyktra till. När han får frågan av polisen vad som riktigt hände svarar han:

— Kan inte berätta vad som har hänt. Jag menade inte det här, jag var bara dyngrak och glad. Hatar folk mig så hatar jag dom. Jag har inte den blekaste aning om vad som har hänt. Jag vet inte varför jag är här. Jag har svårt för blattar. När blattarna hatar mig så hatar jag dom tillbaka. Det är en ömsesidig grej jag har. Det är inget hatbrott.

Mannen säger också att han är ”skinhead så in i helvete” men att det har ”inget med rasism att göra”. När en invandrare inte förstod detta utan kallade honom för ”jävla svenne” bestämde mannen sig för att agera.

— För att dom kallade mig jävla svenne. Är det inte rätt att jag skriker ”dö, ditt jävla blatteluder, vad gör du här?”, förklarar han i förhör.

Efter att först ha uppgett att han målat hakkorset på sig själv för att ”klargöra för blattejäveln att såhär ligger det till” ändrar han sig och påstår att någon annan gjorde det.

Den åtalade hade ett stort rött hakkors (censurerat) målat på magen när han greps.

— Jag skulle aldrig skriva ett hakkors/svastika på min mage, det är osmakligt, uppger mannen.

"Slentrianheilaren" hatar människor och gillar pingviner

Polisen frågar också i förhöret vad mannen ”tänker” när han ”slentrian-heilar och skriker sieg heil?” mitt på stan, varpå mannen svarar:

— Kallar dom mig svenne i mitt eget land, knepigt. Jag älskar Thailand, asiater är helt underbara. Jag är buddist förövrigt. Jag går inte dit och säger jävla grishora, men de går dit och säger det till mig. Jag är tvärrasist. Jag har allt som har med hat att göra. Bortsett från asiater, svarar mannen och tillägger:

— Du kan skriva att jag gillar araber och albaner.

35-åringen ändrar sig också i frågan om huruvida han är ”tvärrasist” till att hävda att han är ”för mångkultur”.

— Jag hatar alla. Jag hatar er lika mycket också. Jag hatar er lite mindre nu. Jag hatar alla så in i helvete. Jag är inte rasist, jag äcklar mig av alla människor. Jag gillar djur, säger mannen och tillägger.

— Jag gillar pingviner också.

Uppskjuten rättegång

Polisen kunde inte utifrån förhöret avgöra om den åtalade mannen förnekar eller erkänner brott.

— Så länge de fittorna kan stå för vad de har sagt kan jag stå för det jag har sagt, svarar mannen när han ombeds uppge sin inställning till brottsmisstankarna.

Den planerade rättegången skulle hållas i onsdags men fick ställas in på grund av ”bristande delgivning” då tingsrätten inte kunnat komma i kontakt med den åtalade. Till Nordfront uppger Göteborgs tingsrätt att något nytt rättegångsdatum inte är satt.