JÖNKÖPING. En medarbetare på Sveriges Radio P4 översatte och gjorde om den tyska kampsången ”Deutschland Erwache”. Sedan lät han en representant för Sverigedemokraterna sjunga den i radio.

Fredrik Boltes, som varje vecka medverkar i Nyhetsmorgon på radiokanalen P4 Jönköping, har tidigare haft Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Folkpartiet och Moderaterna inbjudna till programmet där han låter de inbjudna politikerna sjunga låtar som han skrivit.

När SD:s riksdagskandidat Anne Karlsson från Värnamo bjöds in till programmet fick hon sjunga en omgjord version av den tyska sången ”Deutschland Erwache” (Tyskland, vakna). Enda skillnaden mellan den nya versionen och orginalen menar Boltes var att man bytt ut till exempel Adolf Hitler mot Jimmie Åkesson.

Anledningen till tilltaget menar Boltes är att man inte får glömma Sverigedemokraternas bakgrund och att partiet ”är ett gammalt skinnskalleparti”. Han menar vidare att han är beredd på att inte få göra fler uppdrag åt Sveriges Radio.

— Nu finns risken för att jag aldrig mer får sätta min fot i Sveriges Radios lokaler igen, varken som programledare eller gäst. Men det får det vara värt, SD är ett gammal skinnskalleparti, det är lätt att glömma det. Det är ett vidrigt parti. De har blivit duktiga på att sudda ut det, menar han.

Lars Bernfalk, som är chef på P4 Jönköping, uppger att man tappat förtroendet för Boltes och att det kommer att dröja innan han får jobba för radiokanalen igen.

— Jag är jättebesviken på Fredrik att han gör på det här viset. Det kommer dröja länge innan han får uppdrag på P4 Jönköping, säger Bernfalk.

Anne Karlsson är även hon besviken över låtvalet och känner sig lurad, men menar samtidigt att det inte var något konstigt med låttexten:

— Blåsippan är vår symbol så det var inget att reagera på och Jimmie Åkesson är vår partiledare. Jag känner mig grundlurad.


Orginalsången, texten kan läsas här under:

Deutschland erwache aus deinem bösen Traum!
Gib fremden Juden in deinem Reich nicht Raum!
Wir wollen kämpfen für dein Auferstehn
Arisches Blut soll nicht untergehen!

Wir sind die Kämpfer der NSDAP
Treudeutsch im Herzen, im Kampfe fest und zäh.
Dem Hakenkreuze ergeben sind wir.
Heil unser Führer, Heil Hitler dir!

Källa:
Medarbetare på radion lurade SD-kandidat i direktsändning


  • Publicerad:
    2014-09-02 19:00