INRIKES. Enligt en statsvetare kan de nya regler som aviserats för anhöriginvandring komma att skada Socialdemokraterna.

Den socialdemokratiska statsvetaren Maria Lemne tror att den uppgörelse, om bland annat anhöriginvandring, som Socialdemokraterna slöt med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet i januari kan komma att skada partiet. Socialdemokraterna gick till val på att behålla de gamla reglerna som infördes år 2015.

Anledningen är att fler väljare vill strama åt invandringspolitiken på detta område än vad det är som vill ha en mer generös sådan, vilket en opinionsundersökning från Yougov visar. Enligt mätningen vill 40 procent strama åt, medan 30 procent vill öppna upp.

— Det kan bli en svekdebatt mot Socialdemokraterna. När partier svänger i en sådan här stor fråga följs det ofta av negativa reaktioner från väljarna. Det kan vara övergående, men det kan också skada Socialdemokraterna på lång sikt, säger statsvetaren, som också menar att man i överenskommelsen inte tydligt beskrivit vad de mer generösa reglerna är tänkta att innebära och vilka som ska räknas som anhöriga.

Källa:
Statsvetare om familjeåterförening: ”Kan skada Socialdemokraterna”


  • Publicerad:
    2019-03-06 22:45