Dagens datum 15 oktober: Den tjeckoslovakiska regeringen avgår efter att tyska trupper två veckor tidigare marscherat in i Sudetlandet och mottagits som befriande hjältar.

large

Tyska soldater vid inmarchen i Sudetlandet

Efter det första världskriget splittrades det mångkulturella österrikiska kejsardömet upp. Ett av länderna som skapades var landet Tjeckoslovakien. Landet skapades av det gamla böhmiska kungadömet, samt av landområden som tillhört den ungerska kungen. Den Tjeckoslovakiska republiken proklamerades den 28 oktober 1918. Över tre miljoner eller en fjärdedel av befolkningen i det nya landet var etniska tyskar. Dessa tyskar var främst bosatta i Sudetlandet.

Sudetlandet som fått sitt namn efter bergskedjan Sudeterna, består av delar av Böhmen, Mähren och Schlesien. Sudetlandet var rikt, det fanns stora industrier, rika gruvfyndigheter och var den ekonomiskt mest välmående delen av det som skulle bli Tjeckoslovakien.

Enligt punkt 10 på den amerikanske presidenten Woodrow Wilsons fjortonpunktsplan för det fredstida Europa, skulle de människor som bebott det tidigare Österrike-Ungern ges stort självbestämmande över nationsbildning. De tyskar som bebodde Sudetlandet önskade att bli inkorporerade i det nya Österrike eller i den tyska Weimarrepubliken. Stora demonstrationer genomfördes i protest mot att mot att bli inlemmande i Tjeckoslovakien. Flera av dessa demonstrationer slogs ner brutalt av tjeckisk militär, vid ett tillfälle dödades 54 personer, varav flera kvinnor och barn. Trots protesterna annekterades Sudetlandet av den nybildade tjeckiska regeringen.

Under de kommande årtiondena fanns det fortfarande ett stort tyskt motstånd i Sudetlandet. Ett nationalsocialistiskt parti (DNSAP) grundades 1919. Partiet verkade för en återförening med Tyskland och fick stora valframgångar bland de etniska tyskarna i landet. I oktober 1933 förbjöd den tjeckiska regeringen DNSAP. Efter förbudet grundades ett nytt parti, Sudettyska partiet (SdP). Det nya partiet tonade till en början ned sina krav på återförenande med Tyskland. Vid valet 1935 fick SdP 15.2% av rösterna och blev det största partiet i parlamentet. Samarbetet med NSDAP i Tyskland intensifierades och man antog NSDAP:s paroll: ”Ein Volk, ein Reich, ein Führer!”.

När nationalsocialisterna kom till makten i Tyskland kunde de många etniska tyskarna som blivit undersåtar till andra länder börja hoppas igen. Efter några år av idogt arbete med att bygga upp den raserade tyska ekonomin och landets krigsmakt kunde Adolf Hitler vända sin uppmärksamhet till de utsatta tyskarna i grannländerna. I mars 1938 förenades Tyskland och Österrike vid Anschluss. Kort efter detta utfärdade Hitler garantier till den tyska befolkningen i Tjeckoslovakien. Han krävde även att dessa ges självbestämmande om nationstillhörighet. Hitler utfästelser till sudettyskarna startade vad som kom att kallas ”Sudetkrisen”.

Bundesarchiv_Bild_121-0008,_Sudetenland,_Besuch_Wilhelm_Frick_(cropped_Konrad_Henlein)

Konrad Henlein

Konrad Henlein, ledare för SdP, krävde i slutet på april med Karlsbader-programmet, sudettysk autonomi och rätten att utöva nationalsocialistisk ideologi. Den tjeckoslovakiska regeringen vägrade gå med på kraven och därmed förvärrades krisen. Som skydd mot tjeckoslovakisk förföljelse bildade SdP skyddskårer, Freikorps Sudetenland. Den tjeckiska regeringen sökte stöd och skydd hos Storbritannien och Frankrike. Till sitt förtret fann den tjeckoslovakiska premiärministern Edvard Beneš att kollegan i London, Neville Chamberlein, tyckte att de sudettyska kraven var rimliga och att en folkomröstning borde genomföras.

I maj 1938 beordrade Beneš mobilisering av armén och förberedde den på en tysk invasion. Under månaderna som kom ökade repressionen mot sudettyskarna Den brittiska regeringen skickade en förhandlare till Tjeckoslovakien, Lord Runciman hade order om att övertala Beneš till att göra eftergifter. I början av september presenterade Beneš en kompromissplan där han gav eftergifter på sina ursprungliga ståndpunkter. Planen godtogs dock inte av sudettyskarna och SdP utlyste demonstrationer. En demonstration i Ostrava ledde till våld från den tjeckoslovakiska statsmakten. Några dagar senare avbröt sudettyskarna förhandlingarna med regeringen och ett lågintensivt krig tog sin början. Freikorps Sudetenland slog till mot militära, administrativa och polisiära mål. Den tjeckoslovakiska militären svarade med att införa undantagstillstånd och massarresteringar. Ledaren för SdP, Konrad Henlein, tvingades att fly till Tyskland och därifrån utropade han en proklamation för ett tyskt övertagande av Sudetlandet.

Freikorps Sudetenland i strid

Freikorps Sudetenland i strid

Samtidigt träffades Adolf Hitler och Neville Chamberlein i Berchtesgaden. Hitler påtalade den slakt på etniska tyskar som föregick i Tjeckoslovakien och krävde att styret av Sudetlandet omedelbart skulle tillfalla Tyskland. Chamberlein godtog Hitlers krav, två dagar senare godtog även den franska regeringen de tyska kraven. Både Storbritannien och Frankrike krävde därefter att även Tjeckoslovakien skulle godtaga de tyska kraven. Den 21 september godtog Beneš de tyska kraven. En vecka senare skrevs ett avtal i München, där alla de tyska kraven godkändes formellt.

Den första oktober 1938 fick invånarna i Sudetlandet den belöning man kämpat så hårt för under många år. Sudetlandet var nu en del av det tyska riket.


  • Publicerad:
    2013-10-15 17:55