TRAKASSERIER. Konstnären Markus Andersson har deltagit i podden Motströms för att berätta om bland annat polistrakasserier.

Den nationalistiska podden Motströms hade i sitt senaste avsnitt med konstnären Markus Andersson som gäst.

Andersson blev känd efter att ha deltagit på Moderna museets Modernautställning 2006. En av tavlorna föreställde en ”syndabock” tillsammans Christer Pettersson som var misstänkt för Palmemordet. En annan tavla avmålade nationalisten Daniel Wretström som mördades av ett invandrargäng år 2000 i Salem efter massiv massmedial och politisk hets mot nationella.

Christer Petterson – en syndabock? Målning av Markus Andersson (CC BY-SA 3.0).

Utställningen blev attackerad av massmedia och pressfotografen Jonas Lemberg väckte efter utställningen talan mot Markus Andersson för upphovsrättsintrång. Detta för att målningen med Christer Pettersson liknade en paparazzibild som Lemberg tagit. Efter flera vändor i olika domstolar avgjordes tvisten slutligen till Markus Anderssons fördel i februari 2017, då Högsta domstolen slog fast att målningen var ett nytt och självständigt verk som inte gjorde intrång i upphovsrätten till fotografiet.

I poddavsnittet diskuterar Markus Andersson med Jonas De Geer om ovanstående samt om betydligt nyligare fall av trakasserier.

Efter att Andersson i somras hämtat upp kollegan Dan Park för att avmåla denne på sin gård utanför Uppsala åkte nämligen fyra poliser ut till honom mitt på natten efter ett ”anonymt tips”. Dessa ska ha fått höra att en person kört vingligt.

— Sen börjar de fråga mig om jag bor här och vad jag har gjort under kvällen och […] vilket hus jag bor i av de här husen som finns här på gården, säger Andersson i avsnittet.

Poliserna frågar även vem han hämtat upp men konstnären svarar inte.

De ville dessutom att han skulle testas för alkohol, trots att de båda konstnärerna hunnit vara hemma i cirka 30 minuter efter bilfärden. Efter att Markus Andersson gått med på att alkotestas och det inte fick något utslag åkte de fyra poliserna hem.

Samtalet går vidare till den 6 februari i år, då Andersson åkte bil hem efter att ha skjutsat hem en vän. Händelsen har beskrivits av honom på hans Facebook.

”Igår när jag körde hem från Uppsala efter att ha skjutsat hem en vän, upptäckte jag att en bil uppträdde konstigt. Den körde vid min sida. När jag saktade in, så saktade den in, ökade jag hastigheten, ökade den hastigheten. Jag försökte titta in i bilen och såg flera stirriga individer och förberedde mig på att det kunde vara någon typ av rån. De försökte uppenbarligen provocera mig”, inleddes inlägget.

”Då slår bilen på helljuset och en blåljuslampa går igång. Bingo- en civilare!
Fyra poliser hoppar ur och kommer fram till förarrutan. Jag vevar ner. De vill se körkortet och så ska jag få blåsa, alltså göra alkoholtest.
”Visst”, svarar jag och ger dem körkortet.

Då börjar de ställa konstiga frågor.
’ Var har jag varit? ’
’Vart är jag på väg?’
’ Har jag haft något viktigt samtal senaste tiden?’
’ Har något särskilt hänt i mitt liv?” och så vidare'” fortsätter han.

Det hemska brott som Markus Andersson skulle ha begått var att stänga av mobilen.

”Sedan frågar han flera gånger om jag tror att jag blir en bättre bilförare om jag talar i mobilen?
Jag svarar att jag inte talat utan stängt av mobilen som ringde. Men han ger sig inte.
’Hade det inte varit bättre att ha mobilen hemma?’ upprepar han flera gånger, även efter att jag svarat honom lugnt och sakligt.”

Efter att ha skrivit på ett erkännande – där han skulle betala 1 500 kronor i böter – åkte civilpoliserna hem.

— Jag har aldrig hört talas om något liknande förutom när det gäller folk som har varit [..] engagerade politiskt på den nationella kanten, kommenterade Jonas De Geer trakasserierna.

Det går att lyssna på avsnittet här.

 


  • Publicerad:
    2020-02-20 20:20