KÖPENHAMN. Två män dömdes i torsdags till fleråriga fängelsestraff för sprängningen av det danska skatteverket i Köpenhamn förra året. Dessutom utvisas de båda för gott ur Danmark.

Två män med ”utomvästlig invandrarbakgrund” dömdes i torsdags för bombdådet mot Skattestyrelsen i Köpenhamn. Skärmbild: Youtube.

Två svenska medborgare med ”utomvästlig invandrarbakgrund” dömdes på torsdagen för sprängningen av det danska skatteverket i augusti förra året, skriver Jyllands-Posten. De båda är barndomsvännerna Nurettin Nuray Syuleyman, 23 år, och Zacharias Tamer Hamzi, 24 år.

Båda dömdes till fängelse för bombdådet och utvisas för gott ur Danmark. Åklagaren yrkade på sju års fängelse medan Syuleyman dömdes till fyra års fängelse och Hamzi till fem år.

De åtalades för att ha fraktat bomben i en svenskregistrerad skåpbil till Skattestyrelsen i Köpenhamn och för att ha sprängt bomben utanför byggnaden.

Förutom detta anklagades de även för att ha begått terrorism då åklagaren menade att det var ett terrordåd att detonera bomben vid den danska myndigheten. Männen frikändes dock från den anklagelsen.

Den kraftiga explosionen som hördes över stora delar av Köpenhamn orsakade skador på det danska skatteverkets egendom på cirka 6,2 miljoner danska kronor. Dessutom skadades den närliggande Nordhavnstationen för nästan 12 000 danska kronor.

De båda männen nekar till anklagelserna och menar att de är oskyldiga. De erkänner dock att de kört den aktuella skåpbilen från Malmö till Köpenhamn, men sedan går deras berättelser isär. De har presenterat motstridiga förklaringar till hur de rört sig i den danska huvudstaden.

Enligt domstolen var Syuleyman förare medan Hamzi hade en mer aktiv roll då det var han som placerade och antände bomben.

Det är fortfarande oklart varför de båda männen rest till Danmark för att spränga en bomb utanför det danska skatteverket – förutsatt att de verkligen är skyldiga.

— Vi har verkligen försökt hitta ett motiv. Men det har inte lyckats, och vi kommer förmodligen aldrig ta reda på vad motivet för bombningen var, säger åklagare Andreas Christensen.

Männen har bett om tid för att överväga ett eventuellt överklagande av domen.


  • Publicerad:
    2020-07-12 11:10