MÅNGKULTUREN. De båda män som i augusti förra året genomförde ett sprängdåd mot Skattestyrelsen i Köpenhamn har konsekvent utmålats som svenskar i både svensk och dansk media. Det har nu visat sig att båda har så kallad ”utomvästlig invandrarbakgrund”.

Sprängningen av Skattestyrelsen i Köpenhamn. Skärmbild: Youtube.

Båda de män som åtalats för sprängdådet mot Skattestyrelsen i Köpenhamn har invandrarbakgrund. Detta till trots har de genomgående pekats ut som ”svenskar” i både svensk och dansk media och sprängningen benämns ett ”svenskt terrordåd”, skriver Nya Dagbladet.

Skattestyrelsen som ligger i centrala Köpenhamn utsattes den 6 augusti förra året för ett bombattentat som medförde kraftiga skador på både byggnaden och intilliggande lokaler. Sprängningen bidrog till Danmarks införande av gränskontroll vid gränsen till Sverige.

Bomben ska ha förts över Öresundsbron i en bil av de båda män som nu står åtalade, 22 respektive 23 år gamla. Dessa greps efter några veckor.

Båda attentatsmännen har så kallad ”utomvästlig invandrarbakgrund” men har konsekvent beskrivits som svenskar i både svensk och dansk media. Den ene mannen har turkisk bakgrund och är skriven i Arlöv medan den andre har arabiska rötter och har stått med på listan för Vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Personen med arabiskt ursprung har tidigare dömts för våldsbrott.

Båda våldsverkarna har svenskt medborgarskap.

Bombdådet ses av danska myndigheter som en ”terrorliknande” handling och åklagaren Lise-Lotte Nilas har uttalat att straffen därmed bör bli mycket höga.


  • Publicerad:
    2020-05-13 10:10