DANMARK. Danmark inför nu gränskontroller mot Sverige som en konsekvens av det ökande hotet från ”svensk” organiserad brottslighet. Gränskontrollerna ingår i ett paket med förslag till åtgärder som även omfattar en massiv kameraövervakning.

Danmark inför gränskontroller mot Sverige. Genrebild. Skärmbild: Youtube.

Vid en presskonferens om säkerhet på torsdagsmorgonen berättade justitieminister Nick Hækkerup (S) att Danmark inför gränskontroller mot Sverige. Gränskontrollerna ingår i ett säkerhetspaket som även omfattar en större utbyggnad av kameraövervakningen samt straffskärpningar.

Orsaken till gränskontrollerna beror på en oroande utveckling i Sverige med sprängningar och våld.

— Den organiserade brottsligheten från Sverige är central här. Vi har sett en oroande utveckling i Sverige med sprängningar och ökat våld, säger justitieminister Nick Hækkerup.

Gränskontrollen, som ska fokusera på organiserade kriminella och inte vanliga människor, kommer att utföras punktvis från och med den 12 november.

Det grova våld i form av sprängningar, mord och gängvåld i Danmark som ”svenskar” misstänks ha varit involverade i har starkt bidragit till beslutet att införa gränskontroller.

— Det här får inte bli vardag i Danmark. Vi ska säkra danskarnas trygghet, säger Hækkerup.

Dansk polis kommer även att upprätta ett center för att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet i Öresundsregionen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) uppger att man ska krossa gängen.

Massiv kameraövervakning föreslås

Andra åtgärder som föreslagits av den danska regeringen är 300 nya övervakningskameror som ska kunna sättas upp av polisen där de anser det behövs. Kommunerna föreslås även få rätt att sätta upp kameror utan polistillstånd.

I extraordinära situationer ska polis och säkerhetstjänst få tillgång till all information från övervakningskameror i realtid.

Källa:
Danmark inför gränskontroller mot Sverige


  • Publicerad:
    2019-10-10 11:50