MALMÖ. Den man som i somras greps på Malmö Centralstation med en apterad bomb i sin ryggsäck har nu av Malmö tingsrätt friats från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Mannen hävdar nämligen att han trodde det var knark i väskan och inte en bomb.

En 19-årig man som hade en bomb med i sitt bagage ombord på ett tåg i juli i år frias nu från anklagelsen om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var tullverkets personal som hittade bomben i den då 18-åriga mannens ryggsäck tillsammans med en skarpladdad pistol.

Bomben, som förpackats i en inplastad nötburk, innehöll 1,5 kilo sprängmedel och var komplett med apterad sprängkapsel och krutstubin.

Den var lika kraftig som de bomber som användes vid terrordåden i Londons tunnelbana 2005.

Försvarsmaktens experter bedömer att bomben var fungerande och klar och hade kunnat utlösas vid en stöt. Transportsättet ska ha varit särskilt farligt.

— Deras yttrande var att när den är paketerad så här så kan den likställas med en apterad laddning. Den var känslig för slag, stöt, friktion och värme. Vid ovarsam hantering eller en olycka skulle det kunna detonera, sa åklagare Lotten Paulsson när åtalet väcktes.

Mannen gick omkring på Malmö Centralstation bland intet ont anande människor.

Han frias av Malmö tingsrätt eftersom det finns flera omständigheter som ska tyda på att 19-åringen inte kände till att det var en bomb, utan hade fått för sig att det var narkotika i burken.

Därför bortser man från den fara som mannen utsatte sin omgivning för och dömer honom till 1,5 års fängelse för vapenbrott men friar honom från förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Källa:
Frias för bomb i nötburk – trodde det var knark i väskan


  • Publicerad:
    2019-12-16 14:35