MÅNGKULTUREN. Efter åtta sprängningar hittills i Köpenhamn i år, räds danskarna att det ska bli lika illa som i Sverige, där 96 bombdåd skett hittills i år.

De danska partierna Socialistisk Folkeparti (SF) och Dansk Folkeparti (DF) kräver att Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) tydliggör situationen med det ökande antalet allmänfarliga explosioner som drabbat Köpenhamn under det senaste halvåret. Under den tiden har staden utsatts för hela åtta explosioner.

— Det är en djupt oroande tendens att dessa explosioner har inträffat i Danmark. Det är ju ett helt nytt fenomen, säger Karina Lorentzen (SF).

Den senaste explosionen skedde på tisdagskvällen vid Skatteverkets byggnad då entrén till byggnaden fick stora sprängskador. Polisen betraktar sprängningen som ett riktat våldsbrott.

Rädda för att det ska bli lika illa som i Sverige
Problemet med explosioner i städer känner svenskarna alltför väl till; under första halvåret 2019 har Sverige drabbats av inte mindre är 96 explosioner, skriver Danmarks Radio.

I Malmö har polisen sett en ökande trend med att kriminella använder sprängdeg. Sådan sprängdeg stjäls ofta från byggarbetsplatser i Sverige eller från firmor i andra länder.

Därför är företrädarna för SF och DF rädda att explosionerna i Köpenhamn kan utvecklas och nå ”svenska” nivåer.

Källa:
Efter otte eksplosioner kræver retsordførere svar: ’Det er jo dødsensfarligt’


  • Publicerad:
    2019-08-10 11:40