SPRÄNGNINGARNA. Nationella bombskyddet är oroliga för att de kriminella som spränger bomber och handgranater ska skada sig själva.

Bomb- och handgranatsexplosioner är en del av mångkulturen. Skärmavbilder: Malmösprängning: Twitter. Ylva Ehrlin: Uudis.eu (montage).

Hittills i år har antalet sprängningar i Region Syd redan mer än fördubblats jämfört med förra året.

Enbart i Region Syd utfördes 34 sprängningar år 2018, men mellan januari och oktober i år har det sprängts 71 gånger.

Enligt Nationella bombskyddets analytiker Ylva Ehrlin är det är siffror ”som sticker ut” för att vara ett industriland, det vill säga att det är anmärkningsvärt höga siffror.

— Vi är tio miljoner människor i Sverige men den här nivån på sprängningar har jag inte hittat någon motsvarighet av i något industrialiserat land, säger hon.

Bomber och handgranater blir ett allt vanligare inslag i de kriminella gängens vapenarsenal. I Sydsverige sprängs nu en till två sprängladdningar varje vecka i olika typer av attentat.

Oro för att de kriminella skadar sig själva
Till SVT uttrycker polismyndigheten oro främst för de kriminella individer som utför sprängdåden, för det händer att de själva skadas när de utlöser sprängladdningarna.

— Det som är farligt är att användaren av sprängmedlet förmodligen inte besitter kunskap i hur farligt det här är, hur känsliga ämnen det är, säger Ylva Ehrlin.

Sprängningarna fortsätter i Region Syd och är nu uppe i 74 sedan Ylva Ehrlins uttalande.

Efter att en kriminell man sköts ihjäl i på Högaholm Malmö natten till fredagen, sprängdes en bil parkerad på gatan utanför bostadshus på Seved i Malmö. Något samband mellan bilsprängningen och den skjutne kriminelle mannen har inte framkommit.

På fredagskvällen exploderade en bomb utanför en entré på Drottningtorget i Malmö, som fick spärras av.

Några timmar senare exploderade en bomb i ett flerbostadshus på Agnesfridsvägen, också i Malmö.

Källor:
Dubbelt så många sprängningar i Sydsverige
Explosion i Malmö – tre personer gripna
Explosion i centrala Malmö – Drottningtorget spärrades av
Tre personer gripna efter explosion i Malmö


  • Publicerad:
    2019-11-02 16:10