MALMÖ. Det blev en våldsam lördagskväll i det invandrartäta Malmö. Under kvällen inträffade en explosion och bara några minuter senare en skottlossning där två tonåringar sköts – varav en senare dog av skadorna – samt ännu lite senare ett mordförsök på en ung kvinna. Polisen hävdar dock att ”tryggheten ökar i regionen”.

Enligt Malmöpolisen ökar tryggheten i regionen. Genrebild. Skärmbild: Youtube.

I den invandrardominerade och mångkulturella staden Malmö präglades lördagskvällen av brutalt våld.

Vid 21-tiden förstördes en parkerad bil i ett ”misstänkt sprängdåd” på en gata i de fordom så fridsamma kvarteren nära Kronprinsen i Malmö. Ytterligare ett fordon och en portuppgång skadades vid explosionen som föranledde flera polispatruller att rycka ut till Edward Lindahlsgatan i Malmö.

Några minuter senare skedde en skottlossning på en pizzeria vid Möllevångstorget. Det var två tonårspojkar som sköts och fick föras till sjukhus där en av dem senare avled av sina skador. Vid tillfället fick akuten på det aktuella sjukhuset i vanlig ordning spärras av för att skydda sjukvårdspersonal och övriga patienter.

Några timmar senare hittades en svårt skadad 25-årig kvinna vid en busshållplats. Hon vårdas nu för livshotande skador. Polisen har gripit en man i 20-årsåldern som har anhållits, misstänkt för mordförsök.

På Polisens hemsida publicerades den 6 november uppgifter från en ”trygghetsmätning” som uppges visa att ”tryggheten i samhället ökar”, liksom ”förtroendet för polisen”.

Siffror ska visa på att andelen medborgare i region Syd som inte utsatt för ”något som helst brott” under de senaste 12 månaderna ligger på 82,25 procent, vilket ska vara den ”högsta siffran som någonsin uppmätts”.

Likaså sägs undersökningen visa att andelen medborgare som utsatts för våld, stöld eller skadegörelse fortsätter att minska och nu är nere på ”historiskt låga 14 procent”.

— Utsattheten för brott fortsätter att minska och har minskat kraftigt sedan ett tiotal år. Detta gäller både våldsbrott och mängdbrott som stöld och skadegörelse, säger Mats Trulsson, ansvarig för trygghetsmätningarna i region Syd.

Otrygghet och oro ska också ha minskat i regionen:

— Vi ser också att allt färre människor oroar sig för att utsättas för brott, förklarar Trulsson, och poängterar samtidigt att även tryggheten ökar jämfört med förra årets mätning,

Malmöpolisen mottog under lördagen ett delat pris för ”Sveriges bästa brottsförebyggande arbete” och kommer att representera Sverige på European Crime Prevention Award som hålls i Helsingfors den 12 december. Nyheten meddelades stolt på Twitter och föranledde en mindre storm av kommentarer som driver med och hånar polisen.

Källor:
Tonåring sköts ihjäl på pizzeria i Malmö
Kraftig explosion i bostadsområde i Malmö
Kvinna svårt skadad – efter våldsdåd vid busskur i Malmö


  • Publicerad:
    2019-11-10 21:00