INRIKES. Under onsdagskvällen inträffade en kraftig explosion vid Stadshuset i Landskrona. Enligt vittnen har entrén sprängts sönder och alla rutor närmast ingången har krossats. Polisen utreder nu ”allmänfarlig ödeläggelse”.

Landskronas stadshus bombades under onsdagskvällen. Bild: Facebook.

Det var vid 23-tiden på onsdagskvällen som en kraftig sprängladdning detonerade vid Stadshuset i Landskrona. Ett vittne beskrev hur hela entrén sprängts sönder och att alla rutor på bottenplanet – och även rutor på andra och tredje våningen – krossats. Även en stenbumling framför entrén var söndersprängd.

— Vi vet att det har smällt men vi vet inte bakgrunden till varför det har smällt. Det är Stadshuset det gäller så detta är ju riktat mot hela samhället på något sätt, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisregion Syd.

Polisens tekniker har gjort en brottsplatsundersökning och bombskyddet har också varit på plats för att säkerställa att inga farliga ämnen fanns kvar. Man misstänker brott och rubricerar händelsen som ”allmänfarlig ödeläggelse”.

— Människor sprang ut ur husen för att kolla var det kom ifrån. Jag har aldrig upplevt det här tidigare, säger Anders Christensson som bor i närheten.

— Vi hörde smällen. Det måste ha varit en rejält kraftig smäll, vi bor en bit utanför centrum och den nådde ända hit, säger en annan invånare i Landskrona.

Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L), hade också tagit sig till platsen.

— Viktigast just nu är att polisen och samhället ser till att individer som gör sådant här måste gripas och lagföras. De kan inte få gå omkring på gator och torg. Det måste stå i fokus, kommenterade Strandberg.

En person som var ute och gick befann sig ca 30 meter från explosionen.

— Jag var ute och gick och när jag kom till stadshuset var det en rejäl smäll, det dånade i hela centrum. Det doftade bränt. Från där jag var till det smällde var det max 30 meter. Hade jag gått där jag brukar gå så hade jag varit precis där det smällde. Jag ryggade tillbaka och fortsatte gå ifall det skulle komma mer smällar, berättade personen.

— Det har smällt nära mig innan. Det är tråkigt och tragiskt. Det är illa var det än sker. Det har ju varit i trappuppgångar i flerfamiljshus. Det är hemskt. De sakerna är allvarliga men när det sker mot stadshuset är det ett attentat mot demokratin och samhället, fortsätter personen.

Landskrona har under sommaren drabbats av ett flertal våldsbrott. I mitten av juli skedde en kraftig explosion i ett flerfamiljshus och inom loppet av åtta timmar i början av förra veckan rapporterades det om en skottskadad man, en handgranat vid en fastighet och ett sprängattentat mot en lägenhet.

Polisen förklarade de händelserna med att det ska finnas en ”pågående konflikt mellan kriminella individer” i Landskrona.

Polisen ska under gårdagen ha gjort insatser på Öster med anledning av förra veckans våldsdåd.

På frågan om det finns ett samband svarar Polisens presstalesperson i nordvästra Skåne, Eva-Lotta Truedsson Hermansson: ”Det är sånt man tittar på självklart. Det är utredningar om grova brott och det är återigen ett grovt brott som skett i natt”.

Källor:

Kraftig explosion – bombskydd på plats
Nyckelvittne: ”Jag var 30 meter från bomben”


  • Publicerad:
    2019-08-08 09:36