En anmälan till Arbetsmiljöverket avslöjar att tre svenska ungdomar för en och en halv vecka sedan kastade en brandbomb mot flyktingboendet i Österbybruk i ett försök att bränna ner det, rapporterar UNT.

Ungdomarna kastade brandbomben mot flyktingboendets leveransingång. Personal på boendet lyckades dock släcka elden innan den hann få ordentligt fäste och ingen flykting kom till skada. Polisen har inte gripit någon för attacken.

Enligt UNT har flyktingarna den senaste tiden varit involverade i mycket bråk:

”Det har den senaste tiden förekommit hot och och trakasserier mot flyktingungdomarna i Österbybruk. På onsdagen anhölls tre unga män för att med bil försökt köra på en 18-åring från flyktingboendet. Österbybruksungdomar hävdar å andra sidan att flyktingarna kastat efter deras bilar och att bilar även träffats.”

På flyktingboendet bor det ”ensamkommande flyktingbarn och ungdomar”. Enligt uppgifter kommer flyktingarna bland annat från Afghanistan, Somalia och Marocko.

Förra månaden avslöjade Swedenconfidential att två handledare anlitats av boendet på konsultbasis utan att de kontrollerats i belastningsregistret, vilket lagen kräver:

”Under en inspektion på Östero, boendet för ensamkommande flyktingbarn, framkom att två handledare hade anlitats på konsultbasis utan att de kontrollerats i belastningsregistret. Kravet på kontroll i belastningsregistret gäller oavsett om personer har anställs eller anlitas som konsulter. Socialstyrelsen riktar nu kritik mot socialnämnden i Östhammars kommun.”


  • Publicerad:
    2012-09-27 21:48