Nordfront har tidigare rapporterat om hur dalmasar hotat bärplockare i skogarna mellan Borlänge och Ludvika samt hur andra bärplockare förstör naturen i Grycksbo. I juli skrev Nerikes Allehanda om hur bärplockare från Bulgarien upprört befolkningen i Kopparberg och nu verkar det som att det på orten bildats ett medborgargarde som kallar sig Nattåkarna.

Medborgargardet verkar ha bildats runt en utbrytargrupp från Kopparbergs Facebook-grupp. Redan från början var det en ”hätsk stämmning på Kopparbergs Facebook-grupp”, säger Linnea Allén till Nerikes Allehanda. Utbrytarna bildade sedan en egen, sluten Facebook-grupp ”där man kan säga vad man verkligen tycker”. Facebook-gruppen heter ”Vi som fått nog”.

Överlag verkar lokalbefolkningen negativt inställda till bärplockarna. När Nerikes Allehanda frågade ett pensionärspar i Kopparberg vad det tycker om bärplockarna fick tidningen svaret:

”Det där är helt åt helvete. Bären är till för svenskarna.”

Den 12 oktober skrev vänstertidningen ETC, som ägs av den öppet svenskfientlige Johan Ehrenberg, en artikel om medborgargardet i Kopparberg. ETC påstår att man infiltrerat Facebook-gruppen och läst hur bärplockarna kallats ”för kackerlackor och det har uttalats dödshot” på Facebook. ETC skriver vidare om vad man läst på gruppens Facebook-sida:

”De flesta av gruppens 400 medlemmar är personer boende i Kopparbergstrakten. Sedan gruppen bildades i juli har de 30-talet mest aktiva postat hundratals smygtagna bilder och inlägg med information om var misstänkta personer och bilar befunnit sig. Med några få undantag är det uteslutande bulgariska bärplockare och personer med utländskt utseende som hängs ut. De kallas blattar, apor, råttor, svartingar. Det är också vanligt med ren rasistisk propaganda i gruppen.”

I artikeln framgår vidare att vissa av gruppens medlemmar har postat länkar till Nordfront, eller ”den militanta nynazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen”, som ETC väljer att uttrycka det.

Fredrik Heiser, talesperson för Nattåkarna, har på Facebook liknat bärplockarna med kackerlackor och gräshoppor. Han står också på sig och försvarar sina inlägg när ETC försöker få honom att ångra sina uttalanden:

”De förökar sig som gräshoppor. Från att ha bott här i gamla mejeriet i Kopparberg har de spridit sig till Ställberg och Mossgruvan.”

När tidningen frågar om det är okej att använda sådana ord svarar han:

”Ja, det tycker jag. Det är inte meningen att någon utomstående ska läsa det.”

ETC skriver vidare att nattåkarna gått från ord till handling och attackerat bärplockarna, som anklagas för att ha trakasserat småflickor samt för koppar- och dieselstölder:

”I ett videoklipp som postas i gruppen jagas en bulgarisk man av en nattåkare på moped. Fredrik Heiser påstår att den jagade mannen har trakasserat minderåriga. Heiser bekräftar också att andra nattåkare jagat bärplockare med bil.”

Det ska även ha förekommit att det kastats sten på fönstren till bärplockarnas boende. Nattåkarna påstås också ha fotograferat och hängt ut personer på Facebook. ”Till slut var de tvungna att åka hem till Bulgarien”, säger en kvinna till ETC. Fredrik Heiser säger sig inte ha deltagit i några trakasserier själv, men konstaterar att det är bra att bulgarerna försvunnit från orten.

I Ställdalen, en annan ort i området som ligger 7 kilometer norr om Kopparberg, uttryckte lokalbefolkningen nyligen stark skepsis till flyktingmottagande under ett möte med migrationsverket. Den senaste tidens händelser i området fick lokalpolitikerna i kommunfullmäktige att enas i ett uttalande för nolltolerans mot rasism och hat.

Även i Järnboås- och Hjulsjöbygden, som ligger söder om Kopparberg, har lokalbefolkningen tagit initiativ för att stävja brottsligheten i området. Där satsar man på en bilburen vaktpatrull som ska underrätta polisen när man upptäcker ett brott.

Expo-medarbetaren Petter Larsson har på Aftonbladets kulturavdelning skrivit en hat-artikel riktad mot Kopparberg och dess medborgargarde. Larsson ljuger dessutom i sin artikel då han påstår att Fredrik Heiser ”står för att det är ’dags för ett stort svampmoln över hela skiten’”, vilket var det enda uttalandet Heiser tar avstånd ifrån genom att förklara att det var ett skämt.


  • Publicerad:
    2012-10-20 02:06