KRIMINALITET I Tidöavtalet finns ett förslag om att slopa systemet med villkorlig frigivning. Kriminalvårdens generaldirektör menar att detta förslag skulle kunna leda till en femdubbling av antalet fångar.

I Ekots lördagsintervju framkom det att antalet fänslade i Sverige ökar snabbt och kraftigt. I intervjun framkom det att det i dagens läge sitter omkring 6000 personer bakom lås och bom, men att antalet skulle stiga till 35 000 om alla straffskärpningar i Tidöavtalet genomförs.

— Vi är mitt i kanske den största förändringen i modern tid för Kriminalvården, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

Däremot så tror inte generaldirektören att det kommer att finnas 35 000 fängelsekunder utan hans prognos hamnar på runt 27 000, vilket är siffran som myndigheten nu också planerar för.

— 35 000 är ett högt scenario som vi inte alls är säkra på. Vi är trygga med att vi har gjort våra bästa möjliga bedömningar, men det är teoretiskt, menar Holmgren.

Ett förslag som drastiskt väntas öka behovet av fängelseplatser är ett slopande av dagens program med villkorlig frigivning. Systemet möjliggör för fångar som uppvisar ett gott beteende att frisläppas efter att de avtjänat två tredjedelar av sina straff. Ett slopande av detta system skulle enligt Sveriges Radio innebära ”tusentals fler fängelseår och det skulle också kunna innebära en ökad säkerhetsrisk på anstalterna, när internernas morot att sköta sig försvinner”.

Kostnaden för kriminalvården förväntas också växa också i takt med att de inspärrade ökar, från dagens 16 miljarder till omkring 40 miljarder kronor per år. Även personalstyrkan kommer att behöva fördubblas.