GRANSKNING. Fokus på Rinkebybor är viktigt för SVT.

Den 37-årigr Christopher Gimling Shaftoe är något av en veteran inom SVT och till skillnad från sina kollegor som utmålar olika folkgrupper i Sverige som speciellt lidande fokuserar han istället på det alternativa begreppet ”Rinkebybor”. SVT-veteranen producerar upprepade intervjuer och videodagböcker med den slöjbeklädd läkaren Sumaya Al-Shakarji där ”diskriminerade utlandsfödda” påvisas lida i orimliga proportioner i förhållande till den svenska befolkningen.

Hans andra coronareportage har rubriken ”Vårt område har varit extra drabbat”, något som syftar på invandrardominerande Rinkeby.

Något tal om generalursäkten ”socioekonomiska effekter” är det inte tal om när migranternas lidande skall tryckas ner i halsen på svenska folket, ofta flera gånger om dagen, av SVT:s personal. Andra ord och visor var det från SVT:s ”journalister” när det framkom att utlandsfödda stod för 60 procent av alla våldtäkter i landet.

När vi ringer Gimling och frågar varför de specifikt ger en slöjbeklädd läkare så stor plats påpekar han att de tidigare publicerat sjuksköterskan Sofia Lindströms videodagbok och menar att han blivit kontaktat av en slöjbeklädd läkare på en vårdcentral, i princip helt naturligt men att flertalet redaktörer på SVT varit inblandade också leder arbetet. Ett reportage om undersköterskan Agnieszka från Danderyds sjukhus skall också vara gå gång.

Slöjbeklädda Sumaya Al-Shakarji marknadsförs som hjälte

I två hyllningsreportage får läkaren Sumaya Al-Shakarji uttrycka sig i princip fritt från sin videodagbok. Hon påpekar att de flesta vårdcentraler har organiserat nån form av ”triage-system” vid sin huvudentré, med andra ord ett system där man prioriterar vilka som ska få vård och inte. I klippet ser man att det är en icke-svensk sjuksköterska som som står utanför tältet och gör dessa bedömningar.

Följdfrågor ställs till Gimling om detta:

Vet du om de är speciellt utsatta för covid-19 i Rinkeby?

— Det verkar de ha varit.

Ett triage-system innebär ju att en bedömning görs om man dör oavsett om de får vård eller ej. Det stod ju en sköterska utanför i ditt reportage? Hur ser du på det?

— Jag har igen aning om hur det där fungerar.

Vad tycker du om att SVT målar ut vissa etniska grupper som mer lidande?

— Det vet jag inte om vi gör. Vi rapporterar det som andra människor tycker eller andra människor skriver och statistik som kommer.

Sverige har 50 procent fler dödsfall än hela Afrika tillsammans. Glömmer man inte då helheten när man fokuserar på Rinkebybor?

— Jag fattar inte den kopplingen.

Under intervjun påpekar han också att han kanske är lite korkad och menar att ”han varit korkad i många situationer”. En troliga anledning kanske är att Gimling är så insnöad i SVT:s filterbubbla och han inte kan föreställa sig att de faktisk har en betydande del ”aktivister”, alltså politiskt drivna människor som vill påverka.

Lugnt och fint pianospel lyfter upp migrantens insatser i videoklippet.

I inslagen hyllas inte bara Al-Shakarji utan även den svarthyade infektionssköterskan ”Lisa” och sjuksköterskan ”Elahe” som enligt reportaget skall ha fått hålla på med ”triage”.

Det är oklart hur många etniska svenskar som skickats hem av utländska sjuksköterskor för att dö hemmavid. Är det lämpligt att en människa från en klankultur skall få sålla ut folk att dö utan rätt till vård? SVT kommer i alla fall inte att ställa frågan då det skulle antyda bevis på organiserat folkmord mot svenskar.


  • Publicerad:
    2020-05-29 11:28