VÄRLDEN. Det var förra veckan som en man öppnade eld på ett tåg mellan Paris och Amstersdam. Flera skott avlossades och en person skadades svårt innan mannen övermannades av passagerare. Enligt uppgifter ska gärningsmannen tidigare ha umgåtts i islamistiska kretsar och dessutom ska han ha blivit dömd i flera länder. Kritiken mot hanterandet av situationen ökar.

Frågorna kring händelsen är många och man vet ännu inte om mannen agerade själv eller om händelsen har en koppling till organiserad terror. Det som är känt är att den 26-årige mannen var tungt beväpnad när han gick på tåget i Bryssel. Den franska åklagaren som har hand om fallet sa under en presskonferens under tisdagen att gärningsmannen har tittat på en jihadistisk webbsida. Den spanska säkerhetstjänsten skickade även redan tidigare en varning till de franska kollegorna angående mannen. Något som den franska polisen inte gjorde något åt.

Vidare uppger fransk och belgisk media att den gripne mannen ska ha fått tag på tunga vapen i Belgiens huvudstad Bryssel. Mannen själv hävdar att han kom över den kalasjnikov som låg i ryggsäcken av en slump. Mannen hävdar även att planen var ett rån mot tåget och inte ett terrorattentat.

Allt fler uppgifter läcker från förundersökningen i Paris och alla pekar inte åt samma håll. Mannen ska ha varit född i Marocko men då fadern fick uppehållstillstånd i Spanien flyttade han med familjen som 18-åring dit och började umgås i islamistiska kretsar. Han har sedan flyttat runt i olika europeiska länder och landade till slut i Frankrike. Vid det tillfället så skickade den spanska säkerhetstjänsten en varning till de franska kollegorna angående mannen.

Belgisk polis uppges vara övertygade om att mannen inte agerade själv. Hittills finns dock inga bekräftade uppgifter om att mannen är involverad i någon terrorgrupp. Han är däremot dömd för narkotikabrott i flera olika länder runtom i Europa.

Källa:
Åtal väcks nu mot skytten trots frågetecken 


  • Publicerad:
    2015-08-26 10:30