BROTT. En taxichaufför som i mars dömdes för två fall av sexuella ofredanden. Det dröjde ett halvår innan mannen blev av med sin taxilegitimation och under tiden misstänks han för att ha våldtagit en kvinna under en taxiresa.

Det var i mars i år som en taxichaufför i Stockholm dömdes för två sexuella ofredanden mot kvinnor som han skulle köra hem. I domen står det att kvinnorna befunnit sig i ”utsatta situationer, ensamma i en taxibil nattetid”.

Trots domen dröjde det till september innan mannen blev av med sin taxilegitimation. Då hade han redan hunnit bli häktad för ett nytt sexbrott i bilen, nämligen en våldtäkt.

— Att en person har visat sin farlighet och ändå tillåts fortsätta är ett jättemisslyckande för våra kontrollfunktioner. De processerna måste gå fortare. Jag själv skulle inte känna mig helt bekväm med att sätta någon jag bryr mig om i en taxi nattetid, säger Lars Andersson, gruppchef på enheten för grova brott på Citypolisen i Stockholm.

Det är Transportstyrelsen som ansvarar för att dra in taxilegitimationer från chaufförer som anses vara farliga för sina kunder.

— Vi arbetar i takt med de ärenden som kommer in. När vi fattar ett beslut ska det ju också vara välgrundat, säger Emma Norlander, tillförordnad sektionschef över enheten som har hand om tillsynen av taxilegitimationer.

Källa:
Tidigare dömd taxiförare misstänks för våldtäkt


  • Publicerad:
    2016-10-04 10:45