BROTT Den tidigare moderate riksdagsledamoten Abdirizak Waberi åtalas för grovt bokföringsbrott. Enligt åtalet har han förskingrat pengar från olika bidragsberoende invandrarföreningar, som skickats till Somalia.

Abdirizak Waberi står åtalad för omfattande ekonomisk brottslighet. Ett åtal gäller 6 miljoner kronor som förskingrats från bidragsberoende invandrarföreningar som Waberi haft kontroll över. Ett exempel är den muslimska föreningen Primus utbildning. Pengarna har senare hamnat i Somalia, där det inte var tänkt att de svenska skattebetalarnas pengar skulle hamna.

Ett annat åtal gäller 13 miljoner kronor som förskingrats från muslimska Römosseskolan och en annan organisation. Dessa har enligt åtalet senare gått till två organisationer i Somalia, den ena påstås vara en hjälporganisation medan den andra organisationen ska vara ett islamistparti. Pengarna ska ha utvunnits från Römosseskolan med hjälp av bluffakturor för påstådda it-tjänster som aldrig ska ha utförts.

Abdirizak Waberi leder själv vad som beskrivs som ett ”moderat” islamistparti i Somalia, Nationella enhetspartiet. Det är oklart huruvida det var detta parti pengarna ska ha gått till.

Waberi blev känd för den bredare allmänheten i Sverige då SVT sände dokumentären ”Slaget om muslimerna”, där Waberi sade sig vilja leva i en stat som styrs enligt islams lagar. Året senare ställde han upp i riksdagsvalet för Moderaterna och vann ett mandat han satt kvar på fram till valet 2014.