UKRAINA. Enligt en amerikansk tankesmedja är tjetjenska islamistiska krigare i Ukraina speciellt lämpade att hjälpa landet att erövra de rebellkontrollerade mångmiljonstäderna Donetsk och Luhansk.

Rysk soldat i resterna av den sönderbombade storstaden Grosnyj.

Rysk soldat i resterna av den sönderbombade storstaden Grosnyj.

Inbördeskriget i Ukraina har fått tjetjenska krigare att fortsätta sina inbördes konflikter i Ukraina. Rapporter finns om att både krigare lojala med Tjetjeniens nuvarande Ryssland-stödda ledare Ramzan Kadyrov och islamistiska USA-stödda tjetjener strider i Ukraina, på var sin sida i konflikten.

På grund av att de USA-stödda tjetjenerna förlorade det andra Tjetjenienkriget är större delen av deras styrkor nu stationerade utanför Tjetjenien. Många av dessa har anslutit sig till den ukrainska sidan i inbördeskriget mellan Kiev-regeringen och utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Även vissa av de omkring 120 000 tjetjener som lever som flyktingar i Europa har anslutit sig till den ukrainska sidan för att försöka ta hämnd på Ryssland.

Exempel på de islamistiska tjetjenernas geopolitiskt grundade stöd till Kiev-regeringen är bildandet av Dudajev-bataljonen. Dudajev-bataljonen leds av Isa Munaev, en av de tjetjenska militära ledarna som flytt till skandinavien och här tillåtits bilda USA-stödda organisationer i syfte att fortsätta islamisternas kamp mot Ryssland. Bataljonen omfattar omkring 500 man och vill på amerikanskt manér verka för ”internationellt fredsbevarande”, och är döpt efter den tjetjenska republikens före detta ledare Dzjochar Dudajev. Munaev förhandlar nu med Kiev-regeringen om formerna för att få delta i inbördeskriget.

The Jamestown Foundation är en amerikansk tankesmedja som specialiserar sig på att avancera USA:s geopolitiska intressen i Asien. Tankesmedjan hävdar nu att de många tjetjenska krigarna som strider för Ukraina kan vara till stor hjälp för att vinna de förväntade striderna i storstäderna Donetsk och Luhansk. Detta eftersom tjetjenerna har erfarenhet av moderna stadsstrider från deras huvudstad Grosnyj.

Källor:
Mairbek Vatchagaev: Chechen experience in urban combat could be of vital use to Ukraine


  • Publicerad:
    2014-07-21 14:45