BROTT Fem tonåringar åtalas nu för mordet på den man som i våras hittades hängd i ett naturreservat. Rättegången väntas starta i början av oktober.

Fem tonåringar i åldrarna 16 till 18 år, en flicka och och fyra pojkar, åtalas nu för mordet på den 26-årige mannen som hittades hängd i Hjälstavikens naturreservat 1 april.

Mannen hittades hängd i ett träd efter att anhöriga anmält honom försvunnen cirka en vecka tidigare. De fem tonåringarna har suttit häktade sedan i våras, misstänkta för inblandning i mordet. Tre av pojkarna ska komma ifrån Uppsala och den tredje från Eskilstuna. Det finns släktband mellan dessa fyra. Flickan ska komma från Enköpings kommun.

Samtliga misstänka åtalas för mord. Åklagarna anser att de agerat gemensamt för att ta livet av offret på ett sådant sätt att alla är skyldiga. Bakgrunden till mordet ska ännu inte vara känd. Alla misstänka nekar till brott.

Förutom de fem mordmisstänkta åtalas även två personer för penningtvättsbrott och en person för övergrepp i rättssak.

Bland bevisningen finns en stor mängd chattkonversationer mellan de inblandade samt övervakningsbilder från området kring Hjälstaviken. Den 3000 sidor långa förundersökningen kommer delvis att vara sekretessbelagd med anledning av de åtalades unga ålder. 

Rättegången i Uppsala tingsrätt väntas starta i början av oktober och pågå i cirka 20 dagar.