USA. President Donald Trump stödjer en ny invandringslag som är meritbaserad och i praktiken skulle minska den lagliga icke-vita invandringen till USA.

I onsdags meddelade president Donald Trump att han stödjer lagförslaget som går under namnet ”RAISE Act”. Lagförslaget är en reform av USA:s invandringspolitik som har det uttalade målet att på sikt halvera den lagliga invandringen till USA och sätta en gräns för antalet asylsökare som släpps in. Tanken är också att de ”green cards” som ger permanent uppehållstillstånd i USA efter reformen ska delas ut enligt ett meritbaserat system.

Under presskonferensen förklarade Trump att personer som talar engelska, kan försörja sig själva och sin familj samt besitter färdigheter som är värdefulla för den amerikanska ekonomin ska ha förtur i det nya invandringssystemet. Vidare sa presidenten att nyanlända invandrare under en period inte ska ha rätt till samma bidrag som de som levt längre i USA har rätt till.

Bakom lagförslaget står ursprungligen två republikanska senatorer som presenterade förslaget för senaten i februari i år. Därefter har även Trumps rådgivare Stephen Miller och Steve Bannon engagerat sig i frågan.

— Det är en pro-amerikansk migrationsreform som det amerikanska folket vill ha, som det amerikanska folket förtjänar och som sätter arbetarklassens behov framför investerarklassens, sa Miller.

Miller försvarade också lagförslaget i en uppmärksammad ”debatt” mot journalisten Jim Acosta som menade att lagförslaget bryter mot USA:s historiska inställning till invandring.

Det nya lagförslaget skulle om det går igenom vara den största förändringen av USA:s invandringspolitik på 50 år, men det är oklart om lagförslaget kommer gå igenom då Demokraterna och liberala element inom Republikanerna förväntas rösta emot lagen.

Källa:
Donald Trump announces new immigration policy favouring financially stable English speakers


  • Publicerad:
    2017-08-04 12:05