UTRIKES. Efter månader av rykten har nu Donald Trumps rådgivare och före detta Breitbartchefen Steve Bannon lämnat sin tjänst hos presidenten. Beskedet kommer bara dagar efter att Bannon fördömt Charlottesville-demonstranterna som ”clowner”.

Trumps chefsstrateg Steve Bannon lämnar sin post i Vita Huset.

Ett av den amerikanske presidenten Donald Trumps mer kontroversiella drag i samband med att han satte ihop sin administration var att ta med den före detta Breitbartchefen Steve Bannon som rådgivare. Bannon grundade det alternativa medienätverket Breitbart och har i etablissemangsmedia beskrivits som ”högerextremist”, etnonationalist och arkitekten bakom Trumps valseger.

I och med att Trumps judiske och neokonservative svärson Jared Kushner fick allt större inflytande hos presidenten gjorde rykten gällande att Bannons position i Vita Huset försvagades. I samband med detta spreds även en bild som sades illustrera den nya maktbalansen bland presidentens närmaste personal:

Svärsonen Kushner fick sitta på hedersplats medan Bannon placerades snett bakom presidenten, mot väggen.

Nu har det dock bekräftats att Bannon lämnar sitt uppdrag som Trumps chefsstrateg.

”Vita husets stabschef John Kelly och Steve Bannon har i dag ömsesidigt kommit överens om att denna dag är Steves sista dag. Vi är tacksamma för hans tjänster och önskar honom allt gott”, skriver Sarah Sanders, Vita huset talesperson, i ett pressmeddelande som skickats ut till journalister under dagen.

”Trump sparkar Steve Bannon” proklamerade exempelvis den judiska tidningen Dagens Nyheter triumferande under kvällen, samtidigt som man återgav rykten om att Trump ska ha förbannat Bannon under en golfrunda.

Tonen hos judisk media på andra sidan Atlanten är också än mer triumferande. Detta var en riktig rubrik, innan Huffington Post ändrade den till ”White Flight”:

Andra uppgifter gör dock gällande att Bannon själv ska ha lämnat in sin avskedsansökan den 7 augusti, men att hans avsked dröjde på grund av oroligheterna i Charlottesville.

Beskedet om Bannons avgång från presidentens administration kommer bara dagar efter att han själv kallade de som demonstrerade i Charlottesville för ”clowner” och etnonationalister för ”förlorare” i en spektakulär intervju med den vänsterliberala The American Prospect. Samma grupp som sett Bannon som deras representant i Vita Huset och som många menar var nyckeln till Trumps valseger.

Källor:
Trump sparkar Steve Bannon
Steve Bannon, Unrepentant
White House: John Kelly, Steve Bannon Agree Today Is Bannon’s Last Day


  • Publicerad:
    2017-08-18 21:00