USA. Under en presskonferens om infrastruktur gjorde president Donald Trump ett flertal intressanta uttalanden om händelserna i Charlottesville.

Igår höll USA:s president Donald Trump en uppmärksammade presskonferens om infrastruktursfrågor i Trump Tower. Mest uppmärksamhet – och kritik från fiendemedia – fick dock Trumps uttalanden om helgens händelser i Charlottesville, där en nationalistisk demonstration förbjöds av staden, vilket orsakade omfattande våldsamheter.

Trump bombarderades av frågor om Charlottesville av journalisterna och förklarade att hans tidigare uttalanden om helgens händelser dröjde lite på grund av att han ville ha all fakta innan han uttalade sig.

— Innan jag gör ett uttalande vill jag ha fakta. Till skillnad från er [journalister] och media vill jag ha fakta innan jag uttalar mig, sa Trump.

Presidenten sa även att all fakta inte framkommit ännu och anklagade journalisterna för att obalanserat lägga all skuld på den ena sidan. Trump betonade att demonstrationen som ville bevara Robert E. Lee-statyn i Charlottesville hade tillstånd och att alla i den demonstrationen inte var ”nynazister” eller ”vita nationalister”.

— Så den här veckan är det Robert E. Lee. Jag hörde att Stonewall Jacksson ska tas ner också. Jag undrar: Är det George Washington nästa vecka, och är det Thomas Jefferson veckan efter det? Vi måste verkligen fråga oss – vart tar det stopp, sa presidenten.

Vidare flyttade Trump fokus till vänstern och lanserade begreppet ”alt left”. Enligt Trump fanns det både bra och dåliga personer på båda sidorna, men presidenten påpekade upprepade gånger för journalisterna att vänsterextremisterna var beväpnade och där för att skapa bråk – något medieuppbådet inte verkade vilja höra.

Flera gånger skällde Trump också på journalisterna, bad dem vara tysta så att han kunde prata samt kallade dem för ”fake news”. Trump sa även att han följde händelserna i Charlottesville mer noga än journalisterna själva.

När en journalist frågade om alt right tog Trump inte ställning till begreppet utan ville istället att journalisten skulle definiera vad som menades med det. Däremot tog Trump avstånd från ”nynazister” och ”vita nationalister” och valde att kalla bilföraren som körde ihjäl en motdemonstrant för ”mördare”, trots att polisutredningen inte är klar.


  • Publicerad:
    2017-08-16 12:10