USA. Ett hätskt ordkrig har brutit ut mellan Donald Trump och dennes före detta chefsstrateg Steve Bannon. Detta efter att Bannon kallat möten mellan Trumps son och ryssar för ”förrädiska” och ”opatriotiska”.

En konflikt mellan Donald Trump och dennes före detta chefsstrateg Steve Bannon har blossat upp de senaste dagarna. Detta efter att Bannon kallat möten mellan Donald Trump Jr, Trumps judiske svärson Jared Kushner samt en rysk advokat för ”förrädiska” och ”opatriotiska”.

Bannon menar också att utredningen om den massmedialt uppblåsta konspirationsteorin om ”rysk hackning” av det amerikanska valet till Trumps fördel kommer att leda till att Trump Jr kommer att åka fast för pengatvätt.

Presidenten har svarat med ett hätskt uttalande där han menar att Bannon efter att han fått sparken som chefsstrateg inte bara förlorade jobbet utan också förståndet. Trump nedvärderar dessutom hans roll i valsegern samt menar att Bannon inte representerar den republikanske presidentens väljarbas utan endast är involverad i politiken av egoistiska skäl. Bannon försökte dock under gårdagen att lugna ner ordkriget genom att i radio säga att Trump är ”en fantastisk man”.

Efter att Bannon fick sparken från Vita huset har han arbetat med att kampanja för ”Trump-republikaner” – det vill säga konservativa, religiösa och invandringskritiska republikaner – i diverse senats- och representanthusval. Detta i ett försök att byta ut högerliberala politiker kopplade till det fortsatt Trump-fientliga republikanska etablissemanget i Washington mot mer genuina gräsrotspolitiker som kan stödja Trumps populistiska politik med muren mot Mexiko, ekonomisk protektionism och liknande i den amerikanska kongressen. Ett sådant försök var republikanen Roy Moore i Alabama, som efter att ha smutskastats av judiska massmedier dock förlorade senatsvalet förra månaden.

En annan politisk utmanare är Paul Nehlen i Wisconsin som i år kommer att försöka ta över talmannen i representanthuset Paul Ryans plats i Washington. Men efter att Nehlen i flera uppmärksammade Twitter-inlägg kritiserat judisk makt och bland annat meddelat att han läser semitismkritikern Kevin MacDonalds böcker har Bannon nu tagit avstånd från honom. Trumps förre chefsstrateg har dock tidigare kallat vita nationalister för ”förlorare” samt varit en hårdnackad försvarare av judestaten Israel, varför hans besked om att klippa banden med Nehlen inte är särskilt förvånande.

Källor:
Trump Tower meeting with Russians ’treasonous’, Bannon says in explosive book
Trump accuses Steve Bannon of ’losing his mind’ in response to series of explosive Russia claims
Bannon Praises Trump: POTUS ‘Is a Great Man… I Support Him Day In and Day Out’
Steve Bannon cuts ties with far-right candidate trying to unseat Paul Ryan


  • Publicerad:
    2018-01-04 20:25