EUROPA. Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon håller på att bygga en europeisk populistisk front där fokus ligger på Europaparlamentevalen nästa år.

Steve Bannon hjälpte Donald Trump till Vita huset. Nu har han siktet inställt på Europa.

I maj 2019 är det återigen dags för Europaparlamentsvalen, som enligt den franske presidenten Emmanuel Macron blir ett ödesval som kommer att visa om Europa ska fortsätta på den globalistiska, vänsterliberala vägen eller välja den nationalistiska istället.

Steve Bannon, grundaren av nyhetssidan Breitbart News och tidigare chefsstrateg för Vita huset under Donald Trump, har beslutat att ge sig in i striden. Detta genom att stödja en stiftelse som går under namnet The Movement, som bland annat ska genomföra opinionsundersökningar.

The Movement registrerades av den belgiske advokaten och pro-judiske ledaren för det ”högerextrema” partiet Parti Populaire Mischaël Modrikamen, men skall ledas av Bannon. Organisationen ska samla europeiska högerpopulister och försöka påverka det europeiska politiska klimatet. Fokus ligger på de stundande Europaparlamentsvalen.

Bannon befinner sig just nu i Europa och talade nyligen vid det italienska nationalistpartiet Fratelli d’Italias kongress. Där uppmanade han deltagarna att samlas kring The Movement för att gå i strid mot de som för tillfället styr EU. Bannon har också träffat premiärminister Viktor Orbán från Ungern och den italienska inrikesministern Matteo Salvini.

Salvini har redan anslutet sig till Bannons rörelse och i Italien räckte Bannon också ut en hand till Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio, som är Italiens vice premiärminister. Han för också samtal med AfD i Tyskland och Marine Le Pens Nationell samling (tidigare Nationella fronten).

Under sitt tal på ”postfascistiska” Fratelli d’Italias konferens sa Bannon bland annat:

— Vad [Nigel] Farage och UKIP kunde göra i Storbritannien; vad Donald Trump och Tea Party-rörelsen har börjat verkställa i USA… den facklan har getts vidare till er.

Källor:
Steve Bannon: Italian experiment ‘will change global politics’
Steve Bannon wants to mobilise and unite Europe’s populists against the elites
Macron Vows Punishment for States Refusing Third World Migration


  • Publicerad:
    2018-09-26 11:00