JUDISK MEDIA. Mediejätten Sky som kontrolleras av den judiska familjen Roberts vill fokusera på att anställa minst 1 500 icke-vita.

Mediejätten Sky, med 25 000 anställda, ställer upp nya rekryteringsmål att anställa minst 1500 fler personer med ”minoritetsbakgrund” – det vill säga personer av utomeuropeiskt ursprung. Det brittiska skattefinansierade tv-bolaget BBC har samtidigt infört ett liknande krav på att öka andelen chefer med etnisk minoritetsbakgrund. Sky ägs av Comcast som i sin tur ägs av den judiska familjen Roberts.

Om Sky når upp till kraven kommer skillnaden bli tydligast bland bolaget 300 chefer, varav endast tre är svarta, inklusive den nya ”mångfalds- och inkluderingschefen”. En fjärdedel av de som visas i tv och tio procent av komedi- och dramaförfattarna ska vara minoriteter.

Ett flertal stora brittiska bolag har infört liknande krav, likaså den brittiska regeringen.

I höstas kom ett liknande krav på kvotering efter etnicitet i ett upprop mot rasism på skattefinansierade Sveriges Radio. Bakom uppropet stod Maya Abdullah och Palmira Koukkari Mbenga och ytterligare två personer. Upproret rann dock ut i sanden efter att ha avfärdats av SRs ledning. SR:s vd Cilla Benkö skrev i ett mejl till Kulturnyheterna att hon tog innehållet i uppropet på största allvar, men att hon inte delade bilden av ”att Sveriges Radio är ett rasistiskt företag med rasistiska medarbetare”.

Tilläggas att vita folkgrupper som helhet är en minskande global minoritet och mindre än 10% av de barn som föds i världen idag är västerlänningar (källa, källa).


  • Publicerad:
    2021-02-01 13:00