UTRIKES. Angela Merkel går med på att upprätta transitläger för invandrare i Tyskland. Därmed är en hotande regeringskris avvärjd.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Efter ett krismöte i Berlin under måndagskvällen har Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes inrikesminister Horst Seehofer lyckats enas – och undviker på så sätt en regeringskris i EU:s mäktigaste land.

– Vi kommer att skapa transitcenter i Tyskland varifrån migranter kommer att återföras till de länder de befann sig i tidigare, säger Merkel enligt Reuters.

På detta sätt hoppas Merkel kunna bibehålls EU:s anda, samtidigt som invandringen kontrolleras. Hon vill bygga vidare på resultatet från förra veckans toppmöte, då medlemsländerna bland annat kom överens om att utreda ett förslag om asylcenter i och utanför EU.

Inrikesminister Horst Seehofer förordade att stänga Tysklands gränser för asylsökande som registrerats i ett annat EU-land, och han hotade med att avgå om Angela Merkel inte gav med sig i invandringsfrågan.

Överenskommelsen innebär att alla invandrare placeras i tyska transitläger, och att Tyskland sedan förhandlar med de länder där migranterna tidigare befunnit sig. Målet är att samtliga migranter sedan skickas tillbaka dit.

Angela Merkel beskriver överenskommelsen mellan CDU och systerpartiet, Seehofers CSU, som ”en riktig bra kompromiss”. Med överenskommelsen i hamn är ett nyval inte längre ett omedelbart hot. Men det återstår fortfarande att få regeringskollegan SPD att gå med på överenskommelsen.

Källa:
Regeringskris avvärjd – Merkel överens med inrikesministern


  • Publicerad:
    2018-07-03 18:00