INRIKES. Enligt en färsk undersökning från Sifo anser hela 51 procent att det är viktigast att bo nära naturen. Ytterligare 9 procent vill bo nära havet eller en sjö.

Med tanke på de senaste årtiondenas urbaniseringstrend skulle man kunna tro att det svenska folket suktar efter storstädernas myller och stora tillgång till nöjen. En ny undersökning från Sifo visar dock på motsatsen.

När de svarande ska välja vad de anser är viktigast att ha inom 200 meter från bostaden anser hela 51 procent att naturen är viktigast att ha nära. På andra plats kommer närhet till mataffär med 27 procent, följt av närhet till havet eller en sjö på 9 procent och närhet till skola, förskola och lekplats på 6 procent.

Det som avskräcker svenskar från att köpa en bostad är enligt undersökningen att bostaden ligger nära en högtrafikerad led, enligt 37 procent. Bara 9 procent anger avsaknaden av en balkong som mest avskräckande, tätt följt av att bostaden är för omodern, är för mörk eller har för dåliga förvaringsmöjligheter.

Petra Wester, VD för Svensk fastighetsförmedling som beställt undersökningen, tror att urbaniseringstrenden kan vara på väg att vända:

— En undersökning visar att man går in och tittar på sin mobil 154 gånger om dagen – man lever i stressen men man vill bo en bit utanför. Hela kontorsarbetet har också ändrats, distansarbetet gör att man kan flytta utanför städerna då det är möjligt att sitta hemma och jobba.

Källa:
Svenskar söker sig bort från storstadens puls


  • Publicerad:
    2018-09-26 19:55