Israelisk media rapporterade på torsdagen att medlemmar av det nationalistiska partiet Jobbik har bränt en israelisk flagga framför en stor synagoga i Budapest, Ungerns huvudstad. Demonstranterna uppmanade Ungerns regering att bryta alla diplomatiska och ekonomiska band med regimen i Tel-Aviv.

Foto: PressTV

Demonstranterna samlades utanför Dohány-synagogan, på tisdagen den 23 oktober, när landet höll en manifestation på den 56: e årsdagen av Ungernrevolten 1956. 

Dohány-synagogan i Budapest betraktas vara den största synagogan i Europa och den näst största i världen efter Temple Israel i New York. Budapest har närmare 100,000 judar boende i staden och de judiska kvarteren är hem åt inte mindre än 20 synagogor samt bönehus, skolor, restauranger och sjukhus.

Dohany-synagogan i Budapest

Jobbik’s ledare Gabor Vona fördömde Ungerns samarbete med den israeliska regimen och sade att alla ”avtal mellan Ungern och Israel borde dras in”. Jobbik har 47 parlamentsmandat och har varit emot israeliska investeringar i Ungern. De anser också att israeliska verksamheter hotar landet. Partiets utrikespolitiska talesman, Marton Gyongyosi fördömde i februari Tel-Aviv regimens agerande gentemot palestinierna.

Gabor Vona

Samtidigt medverkade Israels ambassadör i Budapest, Ilan Mor i ett TV-program senare på dagen, där han fördömde den anti-israeliska demonstrationen i Budapest.


  • Publicerad:
    2012-10-31 10:48