NORGE. Även om attackerna i Oslo och Utøya 2011 ofta tas upp i norska skolor talas det sällan om ”ideologin bakom” händelsen. Det ska man nu ändra på, genom att bland annat ta fram läromedel för att hjälpa lärarna.

Fjotolf Hansen, tidigare Anders Behring Breivik, dödade 77 personer i samband med två terrordåd den 22 juli 2011.

Under söndagen hölls en sammankomst i Oslos regeringskvarter med tanke på årsdagen av Anders Behring Breiviks attacker i Oslo och på Utøya 2011. Brevik, som sedan 2017 heter Fjotolf Hansen, sprängde då en bomb vid regeringskvarteren i Oslo för att sedan beväpnad och utklädd till polis ta sig till ön Utøya, där socialdemokratiska ungdomar hade sommarläger. Sammanlagt dödade Brevik 77 personer.

Under konferensen gavs beskedet att norska skolelever ska få en särskild utbildning i Breviks dåd.

— Det är självklart att den 22 juli ska in i skolan. Dagens och framtidens generationer ska lära sig, sa kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner från Høyre.

Skolforskaren och professorn Trine Anker har undersökt hur norska skolor undervisar om Utøya och kommit fram till att det talas en hel del om saken, men inte så mycket om ”politik och religion kopplat till terrordåden”. Detta ska man nu ändra på, bland annat genom att ta fram läromedel som ska guida lärare i hur man undervisar på ”rätt” sätt om händelsen.

— Det har varit lite om ideologin bakom handlingarna, säger Trine Anke, och lägger till att en del lärare verkar tycka att det är svårt att ta upp det.

— Jag tror att det kommer att göra det lättare. Jag tror att lärarna behöver verktygen för att kunna bidra till att ställa de riktiga frågorna, säger minister Jan Tore Sanner.

Källa:
Norge ska undervisa om terrordåden i skolan


  • Publicerad:
    2019-07-22 17:00