De som engagerar sig ”antirasistiskt” har oftast alla fördelar. Det är politiskt korrekt, relativt ofarligt, man kan få bidrag eller annat stöd av staten m.m. Mer problematiskt tycks vara att vinna folkets stöd, men man kan å andra sidan lita på att massmedia alltid kommer vinkla den egna verksamheten till ens fördel.

När nystartade ”Piteå mot rasism” ville hålla manifestation i centrala Piteå, blev det en ganska folktom och pinsam historia. Detta trots att man dragit dit komikern Ronny Eriksson och bjöd på festlig dans och allsång till Mikael Wiehes låt ”Det här är ditt land”. Ett femtiotal, skriver Piteå-Tidningen att manifestationen samlade, men visar aldrig några bilder på detta femtiotal i sin helhet.

Vad berodde denna skrala samling på? Att folket inte stödjer ”antirasism”? Att även Piteå fått sin beskärda del av ”mångkultur”. Inte alls, menar Piteå-Tidningen. Tidsbrist är tydligen en av orsakerna eftersom nätverket anordnade manifestationen ”på bara några dagar”, då ”nätverket bildades förra måndagen”. Men det är inte allt: även vädergudarna lyste med sin frånvaro. Tidningen skriver att ”trots det m-y-c-k-e-t dåliga vädret blev uppslutningen på torget god.” Mycket ska för övrigt utskrivas just så, m-y-c-k-e-t. Detta ska troligtvis utläsas som att alla pitebor nog hade befunnit sig på platsen, om de inte tidigare hade blåst bort med stormen. Uppgifter från en aktivist i området vill dock göra gällande att det snarare handlade om lite snöblandat regn och att ”om de är rädda för lite snö så är de inte mycket att hänga i julgranen”.

Manifestationen tycks i övrigt ha varit en reaktion mot att Motståndsrörelsen etablerat sig i staden. En nyhetstipsare skriver till Nordfront att ”era nordligaste grabbar har föranlett några av de mest lättledda altruisterna i trakterna att bilda ett ”nätverk mot rasism””. Rättvisepartiet, som var på plats och höll tal, bekräftar detta på sin hemsida och menar att de samlats på torget ”som ett svar på att den nazistiska sekten Svenska motståndsrörelsen (SMR) har försökt sprida propaganda.” Även Vänsterpartiet talade om Motståndsrörelsen.

Läs även:

Manifestation mot rasism 


  • Publicerad:
    2012-05-22 10:39