Dagens datum 22 maj: Denna dag 1993 genomför Antifascistisk Aktion en av dess första våldsattacker i samband med att professor Robert Faurisson besöker Sverige. Två av ledarna för upploppet gör senare journalistiska karriärer .

Robert Faurisson till vänster.

Robert Faurisson till vänster.

Den 22 maj 1993 skulle professor Robert Faurisson, inbjuden av Ahmed Rami och Radio Islam, hålla föredrag i Stockholm. Föredraget, som skulle behandla ”den sionistiska propagandan som syftar till att legitimera den judiska ockupationen i Palestina”, fick stor uppmärksamhet i massmedia, även internationellt.

Flera grupper var ute denna dag för att protestera mot yttrandefriheten. Vid Mariatorget blev den bil som Faurisson och Rami färdades i omringad och attackerad av en grupp maskerade personer beväpnade med batonger, knivar och stenar. Faurisson och Rami lyckades dock ta sig därifrån oskadda men med skador på bilen till följd av stenkastning. Fyra personer greps – alla judar. Tre av dem var franska judar från den sionistiska extremistgruppen Betar som tagit sig till Sverige för att med våld stoppa Faurisson. Angreppet resulterade i att föredraget inte kunde hållas.

Samtidigt hade Antifascistisk Aktion samlats i staden och angrep enskilda polismän. Två personer som var ledare för gruppen skulle senare komma att arbeta för tidningar som Aftonbladet och Expressen samtidigt som de engagerade sig i Expo och utförde eller planerade attentat mot nationella. Detta avslöjades av Svenska motståndsrörelsens dåvarande tidning Folktribunen i artikelgranskningen Gatstens- och brandbombsjournalism 1999. Folktribunen skrev följande om denna dag och de två mediecelebriteter som deltog:

Våldsam protest mot yttrandefriheten

Lördagen den 22 maj 1993, klockan 13:00, tillkallades ett stort antal poliser till Mariatorget i Stockholm, där ett gäng på cirka 25 personer i rånarluvor skulle befinna sig. Gänget var beväpnade med gatsten och påkar och bestod till stor del av kända aktivister från AFA Stockholm. Däribland den då 25-årige Anders Carlqvist och ytterligare en mediacelebritet vid namn Mats Deland. Deland är idag 37 år gammal, arbetar på Stockholms Universitet men är även en flitig skribent på Aftonbladets kultursidor. Han har vid ett flertal tillfällen gått till hätskt angrepp gentemot samhällskritiker och har ofta försvarat AFA då dessa hamnat i blåsväder.

Upploppet ägde rum till följd av en protest mot att den franske historierevisionisten och professorn Robert Faurisson besökte Sverige, inbjuden att föreläsa i Van der Nootska Palatset av Ahmed Rami från Radio Islam.

Under upploppet attackerade gruppen en polisman. Medan han sprang ropade polismannen upprepade gånger att han var polis, trots detta fällde Carlqvist med sina vänner honom till marken varpå han fick mottaga ett flertal sparkar. Detta resulterade bland annat i att hans radio gick sönder. Polismannen tvingades till slut dra sitt tjänstevapen för att skydda sig. Han fördes senare till akuten på Sabbatsbergs Sjukhus för observation.

Att Carlqvists roll tolkades som ledande i attacken framgår klart och tydligt av den förundersökning som skrevs vid den aktuella händelsen. Följande är utdrag från densamma.

(Anmälan upprättad 930522 – Dnr: 0103-K68787-93)

”I spetsen för gänget gick en kille med hästsvans som senare identifierades som Carlqvist.”

”Demonstranterna lämnade Mariatorget i samlad trupp. De gick nästan i par och på rad men med Carlqvist i spetsen”

”Demonstranterna gick sedan in på Swedenborgsgatan. Alla var tysta och samtalade mest med Carlqvist”

”När Carlqvist kom fram till Pa Olsson så riktade han en spark mot Olsson. Pa Olsson lyckades dock parera sparken med höger arm. Carlqvist hade sparkat med vänster ben.”

Huruvida sparken ifråga utdelades av Carlqvist eller inte lämnar vi det fritt åt läsaren att tolka. Vid ett förhör som hölls med Carlqvist, då han fortfarande satt häktad tre dagar efter händelsen utspelade sig följande dialog mellan Carlqvist och förhörsledaren. Utdraget är taget från den tidigare nämnda förundersökningen.

”Han lämnar ingen kommentar utom att han nekar. Han läser sedan igenom anmälan angående våldsamt upplopp m.m. Och säger sedan: ”Om jag hade sparkat med vänster ben skulle jag ha något märke och det har jag faktiskt inte.” Vi tittar då båda på hans vänstra ben där han någon decimeter under knät har ett blåmärke stort som en femkrona. Carlqvist lämnar ingen ytterligare kommentar.”

Händelsen ifråga lämnade polismannen med både fysiska och psykiska men. Vid ett förhör hållet i Stockholm den 11 maj 1994 berättar Pa Olsson att han, nästan ett helt år efter den aktuella händelsen, fortfarande är chockad. Han förklarar även att han är helt övertygad om att gärningsmännen var kapabla att misshandla honom till döds. Olsson berättar även att han på grund av denna händelse var borta från arbetet i över en månad.

Polismannen själv ansåg även han att det var Carlqvist som ledde attacken. Detta framgår av ett förhör som hölls med aktuell polisman som målsägande den 23 maj 1993.

”Demonstranterna består av ett 25-tal personer anförda av Carlqvist som verkar vara gruppens ledare.”

”Under tiden demonstranterna går tar Carlqvist på sig ett par arbetshandskar”

Efter att Carlqvist med kumpaner misshandlat polisassistent Olsson försattes han med handfängsel och greps för ”våldsamt upplopp” och ”våld mot tjänsteman”. Deland greps för ”våldsamt upplopp”. I samband med Carlqvists gripande skrek han åt polisen: ”Fascistsvin”, ”Gestapodräng” samt ”Knekt”. Detta resulterade i att Carlqvist även greps för förolämpning. Efter gripandena påträffade polisen flera kassar med gatsten samt flera påkar.

Beträffande Carlqvists gripande finns följande att beskåda i förundersökningen:

”Anledningen till att Carlqvist skulle gripas var att denne varit anförare vid det aktuella våldsamma upploppet. Förutom att Carlqvist anförde det våldsamma upploppet så var det också han som utdelade en spark mot Pa Olsson vid ett lite senare tillfälle.”

"Antifascister" på Avenyn i Göteborg. Mats Deland greps i samband med upploppen för att ha angripit en polis.

”Antifascister” på Avenyn i Göteborg. Mats Deland greps i samband med upploppen för att ha angripit en polis.

Folktribunens granskning fick stor uppmärksamhet då den avslöjade tre av massmedias experter som AFA-våldsverkare – Mats Deland, Anders Carlqvist samt Carlqvists sambo Anna-Lena Dunger. Granskningen fick även vidare spridning via Flashback. Det var efter denna granskning som det blev känt att Sveriges stora tidningar samarbetar med mycket extrema element. Senast i slutet av förra året anlitades Mats Deland av Dagens Nyheter och Expressen som oberoende ”expert” där han uttalade sig om Motståndsrörelsens syn på våld efter Kärrtorp.


  • Publicerad:
    2018-05-22 00:15