UTRIKES. Enligt resultatet i det nederländska valet stärks de tidigare regeringspartierna något.

I det nederländska valet, som genomförts under tre dagar med hänvisning till coronaviruset, stärks flera av de tidigare regeringspartierna. De liberala partierna VVD och D66 går från 33 respektive 19 till 35 respektive 23 av de 150 mandaten, medan kristdemokratiska CDA tappar från 19 till 15 mandat. Det mindre kristdemokratiska partiet ChristenUnie behåller sina 5 mandat.

Bland det högerpopulistiska partierna har Geert Wilders parti PVV backat från 20 till 17 mandat, medan Thierry Baudets parti FVD går från 2 till 8 platser samtidigt som JA21 kom in med tre mandat.

På vänsterkanten backar Groenlinks från 14 till 8 mandat, samtidigt som socialistiska SP går från 14 till 9 platser i parlamentet. Därmed är socialistpartiet numera lika stora som socialdemokratiska PvdA.

Hur regeringsbildningen ska gå är något oklart. Det som verkar stå klart är att VVD:s ledare Mark Rutte vill förnya samarbetet med D66 och CDA, men möjligtvis inte med ChristenUnie. VVD, D66 och CDA har enligt det tidiga valresultatet tagit 75 mandat. Man för nu samtal med mindre partier, som det kristna partiet SGP och bondepartiet BBB.


  • Publicerad:
    2021-03-18 20:30