Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Vänsterextremt fängelsegäng vill samla in pengar till utvisningshotad stenslungesomalier

Av Redaktionen, 2017-11-30
redaktionen@nordfront.se

30 SEPTEMBER. Det anarkistiska ”fängelsenätverket” Anarchist Black Cross tänker samla in pengar till en av de somalier som attackerade polisen med stenslunga den 30 september. ”En får gärna swisha/skicka ett bidrag”, avslutar man ett av sina blogginlägg där man uppmanar till solidaritet med den terroristtränade främlingen.

Den terrortränade Ahmed Hussein med sin stenslunga den 30 september i Göteborg. FOTO: Polisen. Klicka för större bild.

Nordfront har tidigare skrivit om de 11 motdemonstranter som åtalas efter att de på olika sätt misstänks ha attackerat polisen under Nordiska motståndsrörelsens Göteborgsdemonstration den 30 september.

En av dessa är somaliern Ahmed Hussein, som med hjälp av en stenslunga försökte skada polisen enligt åklagarens gärningsbeskrivning.

Som Samhällsnytt kunde avslöja så fick Hussein som 14-åring terrorträning i sitt hemland av den muslimska gruppen Al-Shabab, innan han rymde från träningslägret. Själva deserteringen uppgav han också som orsak till att han behövde asyl i just Sverige. Men medan Migrationsverket bedömde uppgifterna som sanna så konstaterade man samtidigt att det finns gott om platser hemma i Somalia där terrorgruppen inte kan komma åt en. Dessutom misstänks Hussein ha ljugit om sin ålder, när han påstod sig vara endast 17 år gammal.

Efter attacken i Göteborg sitter Hussein frihetsberövad, misstänkt  för våldsamt upplopp, brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall samt försök till grovt våld mot tjänsteman. Åklagaren vill dessutom att Hussein utvisas från Sverige, med förbud att återvända under fem år.

I förhör erkände somaliern att han använt stenslungan, men att han inte förstod att man inte fick använda den typen av vapen mot poliser i Sverige.

Jag hade inge idé om lagar och regler i Sverige om det är brottsligt var det inte min tanke att åka dit. Jag ska rekommendera att de nyanlända för information om vilka regler och lagar som gäller, lovade han.

Hussein kom dock att ändra sig i ett annat förhör, där han istället bedyrade sin oskuld, alternativt menade att gärningen var ”obetydlig”, och anklagade polisen för fulspel:

— Jag har inte gjort detta och jag är inte skyldig. Det är inte mänskligt att ni griper mig för detta, låser in mig och behandlar mig på detta sett, för något så obetydligt. Det känns som att ni gör det här för att jag inte är medborgare i det här landet.

Några som tycks hålla med om att Hussien behandlas orättvist är det anarkistiska ”fängelsenätverket” Anarchist Black Cross, som har börjat att samla in pengar till den misstänkte somaliern. På en blogg som drivs av gruppen har de försvarat samtliga 11 åtalade, men det är just hotet om utvisning mot Hussein som tycks göra att man ömmar särskilt för honom.

”Efter nazistiska Nordisk motståndsrörelses demonstration i Göteborg den 30 september väcks nu åtal mot 11 personer för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. En av dessa sitter dessutom frihetsberövad med hot om utvisning på grund av att den inte är svensk medborgare”, skriver man i ett inlägg.

I nästa inlägg uppmanar man folk att skriva brev och donera pengar till Hussein, som beskrivs som en ”17-åring” som sitter häktad ”sedan den protesterat mot nazister”.

”Att sitta isolerad kan göra att en känner sig ensam och utsatt. Det är viktigt att veta att det finns många på utsidan som tänker på den och står vid dens sida”, skriver man om Hussein, och avslutar inlägget med ”Att skriva brev är bland det viktigaste en kan göra för att visa solidaritet. Hälsningar kan mailas till abc.raven@protonmail.com så skickar vi in dom. En får gärna swisha/skicka ett bidrag till 1231756618. Märk med “Gbg”.”

Att 30 september var en seger för antirasistiska grupper, såsom regimmedia har velat påskina, tycker Anarchist Black Cross också är en sanning med modifikation:

”Händelserna i Göteborg har av vissa beskrivits som en seger. Men vem var det som ”vann”? Talet om vinst bygger på en förenklad analys av repressiva och fascistiska mekanismer”, skriver man om utfallet av motdemonstrationen.

Källa:
ABC RAVEN


  • Publicerad:
    2017-11-30 08:00